2024. április 25., csütörtök

„Megosztom másokkal azt, amit én szeretek”

Beszélgetés Kiss Tamással, a Melanija Bugarinović Alap ösztöndíjasával

Kiss Tamás nagybecskereki születésű fiatal baritonénekes, mgr. Marta Balaž tanárnő növendéke, Antonio Caldarának a Selve amiche és Milan Prebandának a Pala je rosa c. szerzeményével nyitotta meg az ösztöndíjasok vasárnap esti koncertjét az újvidéki Városháza dísztermében. 

A Melanija Bugarinović és lánya, Mirjana Kalinović-Kalin által létrehozott alapítványnak köszönhetően élvezhette a közönség a gyönyörű hangú fiatalok szereplését.

Melanija Bugarinović (1903–1986) operaénekesnő, sajátos hangú primadonna, negyvenéves gazdag operakarrierrel dicskedhetett. A világ legnagyobb színpadain lépett fel. Bár Fehértemplom szülötte, 1978-ban minden ingó és ingatlan javát Újvidék városának adományozta, hogy alapot hozzanak létre a tehetséges énekesek ösztöndíjának biztosítására, akik a zenei középiskolai vagy az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói.

A székvárosi koncerten Kiss Tamás, Jovana Kovačević, Branislav Glogovac, Staša Stajić, Anja Radović, Adriana Petrovszki, Aleksandra Kocić, Mária Kuzmina, Anđela Jovanović és Ermin Ašćerić énekelt Luka Petrović és Boško Stojadinović zongorakíséretében.

A fiatal szólóénekesek a világ zenetörténete olyan híres zeneszerzőinek műveivel mutatkoztak be a közönségnek, mint Mozart, Csajkovszkij, Puccini, Verdi, Muszorgszkij, Leoncavallo, Respighi és mások. Ezenkívül néhányan Milan Prebanda és Stanislav Binički szerb komponista, valamint Sztániszláv Zográfszki észak-macedón zeneszersző gyönyörű énekszámait tolmácsolták.

Gyönyörű bariton hangjával Kiss Tamás elbűvölte a székvárosi közönséget (Fotó: Bozsoki Valéria)

Gyönyörű bariton hangjával Kiss Tamás elbűvölte a székvárosi közönséget (Fotó: Bozsoki Valéria)

Kiss Tamás egyike a tizenkét tehetséges tanulónak, aki elnyerte a 2020/2021. évi ösztöndíját, amely lehetőséget nyújt a további sikerekre is. Kiss Tamás szépen szerepelt a legutóbbi versenyeken.

– Két szakon tanulok: az akadémián muzikológia szakon, a középiskolában énekszakon Marta Balaž tanárnőnél. A május 30-ai Petar Konjović nemzetközi verseny erős mezőnyében megnyertem az egyik második helyet. Ezenkívül sor került a Canto bene online versenyre, Anastasya Holz szopránénekesnő volt az egyik főszervező. A beküldött két videoanyagban Gotovacnak a Na noćištu c. szerzeményét és Mozartnak a  Figaro házassága című operájából a Non più andrai nevű Figaro-áriát énekeltem. Első helyezett lettem, fődíjasként oklevelet kaptam, valamint föllépési lehetőséget a fővárosban. Minden föllépés, éneklés örömmel tölt el, mert megosztom másokkal azt, amit én szeretek. A zeneiskolában és a kollégiumi zeneszobában gyakorlok. Amikor becsukom az ablakokat, nem hallatszik ki az éneklésem. Az Európa Kollégiumban rajtam kívül nincs, aki szólóéneket gyakorol.

Nemrég a muzikológiai tanulmányaidat is nagy siker koronázta...

– Szemináriumi munkát írtam az akadémián zenetörténetből. Hugo Wolf művészi dalait tanulmányoztam. A szlovén származású osztrák posztromantikus zeneszerző énekeit Wagner művei ihlették. A már említett Konjović-versenyen Wolf Verborgenheit c. dalát énekeltem. A szöveg Eduard Mörike költő tollából ered. Mörike mellett Hugo Wolf szívesen zenésítette meg Joseph von Eichendorff és Johann Wolfgang von Goethe költeményeit is.

A német dalok éneklése technikai szempontból mindig összetettebb volt. Nem énekelhetjük őket úgy, mint egy operaáriát, de az érzelmek magas hőfokon vannak, a romantika korában ugyanis az érzelmek voltak a legfontosabbak. Úgy éreztem, nem kell túl hangosan énekelni a dalt, sőt nagyobb súlyt kell fektetni a szövegre, annak értelmezésére. Ez sokat segített abban, hogy minél megfelelőbben adjam elő a dalt. Muzikológusként és énekesként számomra igen érdekesek Wolf művei. Minden próbálkozása ugyanis a szöveg nagy tiszteletére, az érzelmek tolmácsolására irányult. Véleményem szerint Franz Schubert és Robert Schumann zeneszerzőknek is sikerült ez, mégis Wolfnak ehhez náluknál nagyobb érzéke volt. Engem igen megérintett Wolf zeneszerzői és emberi szerénysége. Nagyra becsülte a költőket. Ez abból látszik, hogy a kiadott dalkötet első lapján a saját neve helyett a költők nevei szerepelnek. Úgy tüntette fel, hogy a dalokat a költők írták, ő pedig a versekhez zenei aláfestést komponált. Dietrich Fischer– Dieskau híres bariton előadásában hallgattam ezeket a dalokat az interneten. Amikor német énekeket gyakorolok, őt hallgatva, sokat tanulok tőle. Az említett szemináriumi munkámmal Hugo Wolf dalairól márciusban sikeresen megpályáztam a legjobb tudományos szakdolgozatokért járó egyetemi díjat, díszoklevelet.

A 2020/2021. tanévben összesen veled együtt 40 kiváló egyetemi hallgató érdemelte ki szakdolgozatával ezt a díjat, ők az Újvidéki Bölcsészettudományi, Közgazdasági, Természettudományi–Matematikai Karon, Művészeti Akadémián, a szabadkai Építészeti Karon és a Nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Karon tanulnak.

– A díszoklevelet a kitüntetetteknek ünnepélyesen dr. Sanja Kuzmanović Podunavac rektorhelyettes nyújtotta át az Újvidéki Egyetem Rektorátusának dísztermében. Az Újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tanszakáról Aleksandra Vukadinović, Jovana Kovačević és jómagam részesültem ebben a díjban. Engem dr. Valentina Radovan docens mentorált, a kolléganőimet pedig dr. Ira Prodanov és dr. Nataša Crnjanski egyetemi tanár. Nem volt gond szerb nyelven megírni a szakdolgozatot. Már gyermekkoromban megtanultam az állami nyelvet a szerb gyerekektől, akikkel játszottam. A kiejtésem alapján senki nem mondaná meg, hogy a szerb nem anyanyelvem.

Nyári terveid?

– Most vizsgákra készülök, utána részt veszek egy tíznapos nyári operaiskola munkájában, amelyre Écskán kerül sor. Állítólag Liszt Ferenc is járt ott. Alig várom, hogy olyan személyekkel dolgozzak, akiket csak az opera érdekli, mint engemet. Utána meg rám fér egy kis pihenés is. A tengerre megyek a barátokkal – mondta Kiss Tamás baritonénekes.