2024. március 29., péntek

Nagykorúvá vált a fiatalok szellemi műhelye

Megnyílt a XVIII. Vajdasági Szabadegyetem

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) július 7-e és 11-e között szervezi meg a XVIII. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán. A VIFÓ tagjai minden évben lelkesen készülnek az eseményre, amely az előadások, a műhelymunkák, a csapatjátékok és a színes esti programok, koncertek elegyét jelenti, kreatív és egyben szórakoztató módon megtervezve. A rendezvény az évek során a tágabb régió, az egész Kárpát-medence szellemi műhelyévé nőtte ki magát.

Az idei rendezvény megnyitójának díszvendége volt Menyhárt Barbara, aki a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programját vezeti. Az erdélyi születésű aktivista 2015 óta Budapesten él, ott dolgozik és tanul. 2019 óta vezeti a Külhoni Programot, azóta foglalkozik egyfajta formában a Kárpát-medencei fiatalok képviseletével is. – A koronavírus-járványnak egy igazi tanulsága, amit én a munkámban meg tudtam tapasztalni, hogy még nagyobb szükség van ezekre az együttműködésekre a jövőben – fogalmazott.

Búcsú Ákos, Menyhárt Barbara és Szollár Ádám (Fotó: Tóth Péter)

Búcsú Ákos, Menyhárt Barbara és Szollár Ádám (Fotó: Tóth Péter)

Arra bátorította a fiatalokat, hogy amennyire csak az idejük és energiájuk megengedi, legyenek részesei a közösségépítés, a kapcsolati hálók kiépítésének. Ezt a helyi szervezetekben, városi, falusi közösségekben, regionális szinten is megtehetik.

Az idei Szabadegyetem megnyitóján Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke elmondta, hogy az utóbbi öt évben az elvándorlás üteme csökkenő tendenciát mutat, ami biztató jelként fogható fel. Egyre többen vannak olyanok, akik, még ha a tanulmányaikat külföldön is végzik, azt követően itthon próbálnak boldogulni. Ehhez hozzásegíti őket az anyaország is különféle támogatásokkal. Az elmúlt 18 évben mintegy 150 előadó fordult meg a Szabadegyetemen, sokan példaként is szolgáltak egyben a fiataloknak.

Azt is elmondta, hogy még tavaly eldöntötték, hogy nem pótolják be online formában a Szabadegyetemet, hanem készítenek egy dokumentumfilmet a vajdasági magyar ifjúsági mozgalmak történetéről az 1990-es évektől napjainkig. A film fő szálát a vajdasági magyar Szabadegyetem története képviseli. A film a Maradunk! címet viseli. Egy hiánypótló alkotásról van szó, mely bemutatja a 25 éves ifjúsági szervezet történetét, hogy milyen szerepet vállalt a VIFÓ a kilencvenes évek végén, illetve mit jelent a vajdasági fiataloknak és egyáltalán a Kárpát-medence ifjúságának a vajdasági Szabadegyetem. Véleménye szerint a Szabadegyetem – mint szellemi-kulturális műhely – rendkívül fontos a vajdasági fiatalok itthon tartása szempontjából is. A film a rendezvény keretében pénteken kerül majd bemutatásra.

Dokumentumfilmet készítenek a vajdasági magyar ifjúsági mozgalmak történetéről az 1990-es évektől napjainkig (Fotó: Tóth Péter)

Dokumentumfilmet készítenek a vajdasági magyar ifjúsági mozgalmak történetéről az 1990-es évektől napjainkig (Fotó: Tóth Péter)

Búcsú Ákos, a VIFÓ alelnöke elmondta, hogy idén a járványhelyzet már lehetővé tette a rendezvény megszervezését, de a szokástól eltérően nem novemberben, hanem csak márciusban kezdték meg. A több mint száz részvevő már évekre visszamenőleg fele-fele arányban újakból és visszatérőkből áll. Így van ez most is. Az előző Szabadegyetemre 2019-ben viszonylag gyorsan, két hét alatt telt be a jelentkezők létszáma. Fontolgatták, hogy idén hogyan szólítsák meg a fiatalokat, de végül a meghirdetését követő nem egész másfél nap alatt telt be a létszám, ami önmagáért beszél.

A XVIII. Vajdasági Szabadegyetem programja a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg.