2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az államfő is borúlátó

A belgrádi sajtó szerint Szerbiában virágzik az úgynevezett karanténturizmus

A Sveti Stefan Kórházban tett látogatása alkalmával a sajtónak nyilatkozva Aleksandar Vučić államfő a járványhelyzetet is értékelte, aggodalmának adván hangot, hogy „az újonnan azonosított fertőzöttek száma növekszik". Attól tart, hogy a következő hullám még ősz előtt fellángol, és már a nyári hónapokban jelentősen rosszabbodik a járványhelyzet.
– Nem az egy-, hanem a hétnapos mutatókat elemzem, és ezek mindegyike elkezdett növekedni. A mutatók továbbra sem rosszak, ám egyértelműen növekednek. Az új vírusvariánsok is aggodalommal töltenek el, egyebek mellett ezért is építünk Újvidéken Covid-kórházat, amely szeptember 1-jéig elkészül. Minden, a Covid kezelésére alkalmas gyógyszer és egyéb eszköz rendelkezésre áll, ám minden egyes újabb járványhullám tönkretesz bennünket, gazdaságunkat, illetve a gazdasági növekedést. Ezért arra kérem az epidemiológusokat, hogy kísérjék figyelemmel a járványmutatók alakulását, és időben reagáljanak – fogalmazott Vučić.
Egy másik újságíró az úgynevezett karanténturizmussal kapcsolatban kérdezte az államfőt, rámutatván arra, hogy a belgrádi sajtó értesülései szerint ezzel a jelenséggel elsősorban indiai állampolgárok hozhatók összefüggésbe, akik most már szinte tömegesen érkeznek a zöld járványbesorolású Szerbiába, két hetet töltenek el itt, majd továbbutaznak az ilyen jellegű „karantént" beutazási feltételként meghatározó országokba. Vučić azt mondta, hogy nem hallott az úgynevezett karanténturizmusról, azt azonban kifejtette, hogy a külföldiek negatív PCR-teszttel utazhatnak be az országba, majd arra utalt, hogy értesülései szerint „ezeket az embereket már első nap beoltják a védőoltással", végül pedig megjegyezte, hogy az ilyen jellegű utalások és kérdések idegengyűlöletről árulkodnak. A Blic napilap értesülései szerint az indiai „turisták" elsősorban Belgrádban és a Zlatiboron töltik az említett 14 napot. A napilap, az idegenforgalmi minisztériumra hivatkozva, közölte, hogy később ebben a hónapban 500 turistát várnak Indiából Belgrádba, de azt is tudni véli, hogy eddig nagyjából ezer indiai állampolgár érkezett az említett céllal Szerbiába.
Ami a szerdán közzétett járványmutatókat illeti, egy nap leforgása alatt 8520 koronavírustesztet végeztek el, ebből 103-nak az eredménye volt pozitív (1,2 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 2 Covid-páciens hunyt el, 7061 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban országszerte 280 Covid-pácienst gyógykezelnek, 10-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 16 új fertőzést jegyeztek, ebből 8-at Újvidéken.