2024. április 24., szerda

Szabadlábra helyezték Brice Taton utolsó előtti, börtönben levő gyilkosát

Néhány napja szabadlábra helyezték Đorđe Prelićet, a Partizan rajongóját, aki részt vett Brice Taton meggyilkolásban, írja 021.rs hírportál a Tanjugra hivatkozva.

A Fellebbviteli Bíróság döntése értelmében a férfit feltételesen szabadlábra helyezték 10 év börtönbüntetés letöltésétől. Június 30-án a Fellebbviteli Bíróság megváltoztatta a belgrádi Legfelsőbb Bíróság június 3-i határozatát, amely elutasította Prelić feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét. A Fellebbviteli Bíróság elfogadta Prelić ügyvédjének fellebbezését az elsőfokú döntés ellen.

A férfi öt éven át volt szökésben, míg Spanyolországban letartóztatták és 2014-ben kiadták Szerbiának. Az elsőfokú ítéletet távollétében hozták meg, 35 év börtönre ítélték 2011-ben. A jelenlétében folytatott újratárgyalás után első fokon 12 évre ítélték, de a Fellebbviteli Bíróság ezt az ítéletet megváltoztatta, és 10 év börtönre módosította.

Taton 12 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt még Dejan Puzigaća van börtönben, a többi 12 elítélt már szabadult, vagy feltételesen bocsátották el a börtönből. Puzigaćát 13 évre ítélték, de ő is bújdosott néhány évig, mígnem Görögország kiszolgáltatta Szerbiának.