2024. április 19., péntek

A családvédelmi miniszter szerint a nőknek kulcsszerepük van a családi kérdésekben

Ratko Dmitrović családvédelmi és demográfiai miniszter a negatív természetes szaporulattal kapcsolatosan elmondta, hogy ezekről a vidékekről mindenkoron elmentek az emberek – írja az N1 hírportál.

A elvándorlás első számú probléma, viszont nem azonosítottuk időben, és most már nem lehet ezt a folyamatot gyorsan, két-három év alatt megváltoztatni – mondta Dmitrović.

Elmondása szerint 2000-től napjainkig Szerbia lakossága 980 ezerrel csökkent, a tavalyi évben pedig egy Šabac nagyságú várost veszített el az ország, vagyis mintegy 55 ezer polgárt.

Nagy léptékkel fogyunk, a natalitás és a mortalitás közötti nagy különbségek, valamint az elvándorlás is nagyban hozzájárul ehhez. A környező országokban sem jobb a helyzet, Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból az emberek autóbuszokkal utaznak ki, annak ellenére, hogy ez utóbbi ország az Európai Unió tagja. Nem vagyok ellene a csatlakozásnak, de ha holnap teljes jogú taggá válnánk egymillió ember hagyná el az országot – mondta Dmitrović.

Szavai szerint egyetlen európai országban sem éri el a natalitás aránya a 2,1 százalékot, amely csak a reprodukciót jelentené. Véleménye szerint vidékünkön a család nem számít domináns tényezőnek, ez pedig felfogás kérdése és nem az anyagiaké.

Elmondása szerint a nőknek döntő szerepük van a családdal kapcsolatos kérdésekben.

Meg kell kérdeznünk a nőket, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy ne csak egy gyermeket vállaljanak, mivel ők döntenek és nem a férfiak. A nő fogja megmondani, hogy csak egy, vagy négy gyermeket fog szülni – magyarázta a miniszter.

Kihangsúlyozta a munkaadók problémáját is, akik mindjárt azt a kérdést szegezik a nőknek, hogy terveznek-e férjhez menni.

A szülési szabadságról visszatérve a legtöbb esetben a nőket munkahelyváltás, vagy alacsonyabb fizetés várja, ami a poklot jelenti sokaknak – mondta Dmitrović.