2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Belgrádba érkezett Orbán Viktor

Aleksandar Vučić szerb elnök látja vendégül ma Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Belgrádban. A magyar miniszterelnök szerbiai látogatására azután kerül sor, hogy bemutatta az Európai Unió reformálásáról szóló javaslatát, amelyben kijelentette, hogy Szerbiát azonnal fel kell venni a tagállamok közé. 

Sajtóinformációk szerint a magyar miniszterelnök hivatalos látogatása 10 óra 5 perckor kezdődik a két fél találkozójával, a tárgyalásokat Orbán és Vučić vezeti. A nap folyamán átadják Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata kitüntetést. Orbán Viktor és Aleksandar Vučić fél 12-kor közös sajtótájékoztatót tart.

Havasi Bertalanra, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjére hivatkozva az MTI nem sokkal 10 óra előtt megerősítette: Belgrádba érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Aleksandar  Vučić szerb államfővel folytat tárgyalásokat. Az egynapos munkalátogatásról Orbán Viktor Szlovéniába utazik tovább, pénteken ugyanis Ljubljanában rendezik meg a visegrádi országok és Szlovénia kormányfői csúcstalálkozóját – mondta a sajtófőnök.

A magyar kormányfő héttagú küldöttséggel érkezett, közöttük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megérkezett a szerb fővárosba, itt Nikola Selaković külügyminiszter és Pintér Attila magyar nagykövet fogadta őket ünnepélyesen – jelenti a Vajdasági RTV.

Aleksandar Vučić szerb államfő a látogatással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Szerbia baráti országáról van szó, kiváló a kapcsolat Magyarországgal és a magyarokkal is, Vajdaságban évek óta nem jegyzünk nemzeti alapú gondokat, együttesen dolgozunk és harcolunk, mondta a szerb államfő, aki tavaly május és augusztus között 8 alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.