2024. április 23., kedd

Nincs ki szüretelje a málnát

Albán, mongol, indiai napszámosok szedik a málnát

A málna felvásárlási ára rekordokat dönt, ugyanis elérte a kilogrammonkénti 430 dinárt, egyes fajtái akár 500 dinárba is kerülhetnek – írja a 021.rs hírportál.

Ennek oka a gyenge termés, de a munkaerő hiánya is, akik jó része immár ázsiai és afrikai országokból érkeznek.

Mirko Rajković, aki egy Ivanjica melletti faluban, Prilikában él, elmondta, hogy még egy csoportnyi külföldi szüretelőt szeretne alkalmazni.

– Két csoportom volt. Az egyik Mongóliából verődött össze, a másik pedig Albániából. Mongóliában azonban a koronavírus miatt problémák merültek fel, nem tudom meddig fog tartani, ugyanis náluk még csak most ütötte fel a fejét a fertőzés. Amennyiben lehetőségük van rá 15-én fognak érkezni, az albánok pedig már megérkeztek – mondta Rajković.

Az ariljei körzetből negyven szüretelőt vártak Indiából, de a koronavírus miatt lemondták az utazást. A málna magas ára hatással van a termesztésre, viszont Szerbiában egyre inkább növekszik a kézi munka iránti kereslet a mezőgazdaságban, ezért olcsó munkaerőre számítanak Afrikából és Ázsiából is.

– Már vannak cégek, amelyek a munkaerőt küldik és amelyek nagy lakótelepeket létesítenek, különösen Vajdaságban, habár a koronavírus ezt a folyamatot egy kissé elodázta – mondta Zoran Radovanović, a mezőgazdasági minisztérium málnával kapcsolatos szakértői csoportjának tagja.

A földművesek a nyelv, a mentalitás és a táplálkozás miatt is szívesebben alkalmaznának hazai, vagy a régióból érkező szüretelőket. Az albánokat a 30 eurós napidíj vonzotta Prilikába, ehhez még étkezés és szállás is jár a szüret végéig.