2024. április 20., szombat

Folytatódik az utak rendezése Szenttamáson

A község területén lévő utak mellett a dűlőutakat is felújítják

A szenttamási önkormányzat folytatja a közúti infrastruktúrába történő beruházásokat. A település utcáinak felújítása mellett jelentős összeget költenek a dűlőutak rendezésére, valamint az ipari övezetekhez vezető utak kiépítésére is.

Szenttamás, mint mezőgazdasági környezet számára mindig fontos téma azon állami beruházások nagysága, amelyek hozzájárulnak ennek a gazdasági ágazatnak a fejlődéséhez, ideértve a dűlőutakat, amelyek gyakran nagyon rossz állapotban vannak. A község területén lévő földes utak rendezéséről szóló közbeszerzési pályázat néhány nappal ezelőtt zárult le, jelenleg folyamatban van a szükséges dokumentumok rendezése a legkedvezőbb ajánlattevő pályázóval. A közbeszerzést a Graditelj Kommunális Közvállalat bonyolította le. Miloš Jovanović, a vállalat igazgatója szerint a szerződéseket hamarosan aláírják.

− A tervek szerint mintegy 14 kilométer dűlőút rendbetételéről beszélünk, ami azért is jelentős, mert olyan módszerrel történik, amit még soha nem alkalmaztak a szenttamási határban. Először is az egész dőlőutat egy szintre hozzák, a laposabb részeket feltöltik, majd az egészet több réteg mart aszfalttal szórják be. Ezt az olcsó és tartós anyagot úgy kapják, hogy a friss aszfaltozás előtt álló közutak, aszfaltutak vagy autópályák elhasználódott, felsőbb aszfaltrétegeit marógéppel eltávolítják – magyarázta Jovanović.

A dűlőutak rendezéséről szólva Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, a községi költségvetés tervezésekor figyelembe vették ezeket a beruházásokat is.

− A közbeszerzés 14 kilométer dűlőút rendezéséről szól és 15 millió dinárba kerül, de a folyamatnak ezzel még nincs vége, ugyanis az év végéig további 30 milliós beruházást tervezünk. A polgárok tulajdonában több gyümölcsös, hétvégi ház, egyéb épület és olyan földterület található, amelyek kizárólag földes úton közelíthetők meg, és ahova kiadós esőzéseket követően a sár és a pocsolyák miatt nem tudnak kijutni. A helyi közösségek segítségével feltérképeztük, hogy a község területén melyek azok a határrészek, ahol szükség mutatkozik a dűlőutak javítására. A munkát a nádaljai, ún. víkendtelepnél kezdjük, mert az odavezető földes utat nemcsak a Bácskai-Nagy-csatorna partján lévő hétvégi házak tulajdonosai használják, hanem a gyümölcstermelők és a horgászok is. Ezt követően Szenttamáson azokat a helyszíneket részesítjük előnyben, ahol lehetőség nyílik a falusi turizmus fellendítésére, majd a Szegedi út és az Óbecse irányába vezető út közötti szakaszok, illetve földes utak kerülnek sorra. A szenttamásiak a mlakai határnak ezt a részét „második aszfaltút”-ként ismerik, ahol a tervek szerint újabb 7-8 kilométernyi szilárd utat létesítenek. Mindent összegezve, az előző évekhez viszonyítva sokkal többet ruházunk be az utak infrastruktúrájába, és bízunk abban, hogy a mezőgazdasági termelők is elégedettek lesznek – fogalmazott Szenttamás polgármestere.