2024. március 29., péntek
XVI. LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Üvöltenek az oroszlánok!

Nemzetközi sajtóvisszhang

Spanyolország, Olaszország, Dánia és Anglia. Ez a négy válogatott alkotja a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott XVI. labdarúgó-Európa-bajnokság elődöntőjét. A kontinensviadal negyeddöntőit pénteken és szombaton bonyolították le, így nem csoda, hogy a futball-lázban égő Európa legnagyobb és legtöbb példányszámban eladott napilapjai is a futballtornával foglalkoztak a hétvégén.
Spanyolországban a Marca nem vitte túlzásba a kreativitást, de a „Síííííííííííí!” felkiáltás a maga egyszerűségében jelzi azt az örömmámort, ami most az egész országot áthatja. A fővárosi lap a Svájc elleni negyeddöntőből Unai Simón kapust emelte ki, aki két tizenegyest is hárított a büntetőpárbajban. A bilbaói Athletic kapusát az As, az El País és az El Mundo is méltatta, a Sport viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a La Roja támadójátéka nem volt túlságosan meggyőző a negyeddöntőben.

Olaszországban a Corriere dello Sport a „Mondd, hogy igaz!” mondattal ámuldozik tovább Roberto Mancini válogatottjának teljesítménye előtt. Az olasz sportújságok a csoportkör után még óvatosan fogalmaztak az Eb-reményekkel kapcsolatban, a döntőtől egylépésnyire álló csapat esetében azonban már valóságos mámorban úszik az összes lap. A Tuttosport gyönyörűnek nevezte a belgák elleni diadalt, a La Gazzetta dello Sport pedig az „Ollé, Olaszország!” kiáltással méltatta a gárdát. Utóbbi újság kitért Spinazzola szörnyű sérülésére is, de méltatta a hátvédsorban rettenthetetlen Chiellinit is.

Az Eb meglepetéscsapata egyértelműen Dánia lett, pedig a megmérettetés Eriksen pályán való összeesése és szívmegállása miatt hátborzongatóan indult az északiaknak. A csehek elleni, 2:1-re megnyert negyeddöntő után az Ekstrabladet Kasper Hjulmand szövetségi kapitányt élteti azzal a címmel, hogy az Eb-álmok folytatódnak! Ugyanezen újság online felülete emlékezteti a szurkolókat, hogy 1984-ben egyszer már elődöntőbe jutott a válogatott, 1992-ben pedig meg is nyerte a kontinensviadalt. „Nem megyünk haza – épp a Wembley-be tartunk!” – írja az internetes kiadás. A Berlingske a mérkőzésről szóló tudósításában a negyeddöntő két gólszerzőjét, Thomas Delaney-t és Kasper Dolberget emelte ki.

Anglia gyakorlatilag a 2018-as oroszországi világbajnokság óta várja az igazi áttörést Gareth Southgate gárdájától. A vb-n a szigetország egy lépésre volt a finálétól, de akkor a horvátok jobbnak bizonyultak Harry Kane-éknél. Három évvel később a Sunday Mirror az „Üvöltenek az oroszlánok!” felszólalással jelzi, hogy idén minden eddiginél nagyobb támogatást kap a csapat. A The Guardian online írása az ukránok elleni fölényes, 4:0-s győzelmet követően az egekbe magasztalta az együttest: szerintük szinte minden tökéletes volt a legjobb nyolc között, de a naptárt visszalapozva ír arról is, hogy az elődöntőbeli dán ellenfél 2020 októberében egyszer már legyőzte a Wembley-ben Angliát, sőt, Koppenhágában is csak döntetlenre volt elég az angol produkció. A BBC Harry Kane-t méltatta, de a fiatal Jadon Sancho is pozitív visszajelzést kapott.

Az Európa-bajnokság ma 21 órától az Olaszország–Spanyolország rangadóval folytatódik, míg a másik elődöntőre, azaz az Anglia–Dánia mérkőzésre holnap (szerda) ugyanebben az időpontban kerül sor.