2024. április 25., csütörtök
OLIMPIA

Karakašević nem utazik Tokióba

Hivatalossá vált az, amit egy ideje már sejtett a szerbiai asztalitenisz-világ: hiába jogosult a tokiói olimpiai játékokon való részvételre a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnöke, Aleksandar Karakašević nem utazik Japánba az ötkarikás játékokra. Karakašević a Sportski Žurnalnak nyilatkozva árulta el, hogy a hétvégén műtéten esett át, ezért nem tud részt venni a nyári olimpián. Hozzátette azt is, hogy a lengyelországi egyéni Eb-n szeretett volna asztalhoz állni, de az orvosi vizsgálatok után elővigyázatosságból nem engedélyezték neki a versenyzést. Mint elmondta, nem bántja a kialakult helyzet, hiszen az olimpiai kvalifikációs tornán sem vett részt, a nála fiatalabbak harcolták ki a kvótát.

A férfi asztalitenisz-válogatott így tehát azzal a felállással utazik Tokióba, amellyel a portugáliai selejtezőben nagy sikert ért el: a csapatot Dimitrije Levajac, Marko Jevtović és Pető Zsolt alkotja. A szövetségi kapitány Miloš Đukić.

Két fiatal lesz a japánok zászlóvivője

A kosárlabdázó Hacsimura Rui és a birkózó Szuszaki Jui viszi majd a házigazda japánok zászlóját a július 23-án kezdődő tokiói olimpia megnyitóján. Mindkét sportoló a fiatalabb generáció képviselője, az észak-amerikai bajnokságban (NBA) szereplő Washington Wizards légiósa, Hacsimura 23, a világbajnok Szuszaki 22 éves. Most először minden ország küldöttségét két zászlóvivő, egy-egy férfi és nő vezeti majd fel a megnyitón.

Fiatal Európa-bajnokok a német keretben

A Bayer Leverkusenből Nadiem Amiri, az Union Berlinből Max Kruse, a Wolfsburgból pedig Max Arnold került be túlkorosként a tokiói olimpián szereplő német labdarúgó-válogatottba. Stefan Kuntz szövetségi kapitány a magyar–szlovén rendezésű Európa-bajnokságon győztes csapatból hét játékost nevezett a 19 fős keretbe, amelyet a három engedélyezett idősebb futballista mellett 23 éven aluliak alkothatnak. A németek a riói játékokon ezüstérmet szereztek, első tokiói fellépésük pedig a 2016-os játékok döntőjének visszavágója lesz a címvédő brazilok ellen.

Ausztrália 472 sportolót indít

Ausztráliát 472 sportoló képviseli a tokiói olimpián. A nem hazai rendezésű játékokat tekintve ez a második legnagyobb létszámú ausztrál csapat a 2004-es olimpia után, Athénba 482 versenyző utazott el. A 472 fős küldöttségből 218 a férfi és 274 a női sportoló, ami azt jelenti, hogy most a legnagyobb a nők aránya. Ausztrália 33 sportágban szerzett indulási jogot, köztük mind a négy, újonnan programba kerülő sportágban, így karatéban, sportmászásban, hullámlovaglásban és görkorcsolyában.

Ott lesz Tokióban a női teniszezők világranglistájának éllovasa, Ashleigh Barty. A korelnök a 66 éves Mary Hanna, aki díjlovaglásban indul, míg a 62 éves Andrew Hoy (lovastusacsapat) nyolcadik olimpiájára készülhet.