2024. április 25., csütörtök

Nincs nyájimmunitás a fiatalok beoltása nélkül

A koronavírus elleni nyájimmunitás kialakítása valószínűleg nem lesz lehetséges a gyermekek és a fiatalok beoltása nélkül – jelentette a Német Immunológiai Közösség (DGfi), írja az N1 hírportál.

Általánosságban az a vélemény van érvényben, miszerint a nyájimmunitás kialakul a lakosság 60-70 százalékának beoltásával a kórokozók ellen. Ennek ellenére feltételezhetően a vírus nem tud megújulni ezeknél a személyeknél – jelentette ki Reinhold Förster, a DGfi alelnöke, a Funke Media Group napilapjainak nyilatkozva.

Elmondta, hogy a koronavírussal ez másként működik, ugyanis az emberek átvihetik a kórokozót, még akkor is, ha ők maguk nem betegednek meg és még be is vannak oltva. Kihangsúlyozta, hogy a delta variáns csak tovább rontja ezt a helyzetet.

Ez a mutáció sokkal fertőzőbb és a fiatalokat, valamint a gyermekeket is megtámadja. Amíg ez a korosztály nem veszi fel az oltást, vagy pedig csak kevesen, addig nem lesz elérhető a nyájimmunitás – mondta Förster.

A Robert Kohn Betegség Ellenőrző Intézet (RKI) szakembereinek véleménye szerint a lakosság 12 és 59 év közötti részének legkevesebb 85 százalékának, míg a 60 év felettiek 90 százalékának fel kell vennie az oltást, hogy sikeresen harcolni lehessen a delta variáns ellen.

Amikor ezt az arányt időben sikerül majd elérni, akkor az előre bejelentett negyedik hullám az ősz, vagy a tél folyamán kis eséllyel fog bekövetkezni – áll az intézet közleményében.

Idáig az Oltakozási Bizottság (Stiko) nem adott ki általános javaslatokat a gyermekek és a 12 évnél idősebb fiatalok oltakozására, a 12 év alattiak számára pedig nincs is engedélyezett védőoltás.