2024. április 24., szerda

Csöbörből vödörbe

Hatályba lépett a személygépjárművek műszaki vizsgájára vonatkozó új szabályozás. A dokumentum léte néhány héttel korábban valóságos pánikrohamot okozott a járműtulajdonosok között, ugyanis félő volt, hogy a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szigorítások miatt 100 ezer autót kellett volna kivonni a forgalomból, méghozzá javában idősebb járműveket. Olyan személyek veszítették volna el a sokszor mindennapi élethez is nélkülözhetetlen eszközüket, akik a jelenlegi fizetésükből nem tudják kigazdálkodni az autócserét. Új járművet biztosan nem, de talán használtat sem. Úgy néz ki, a döntéshozók meghallották a panaszáradatot, és további két évre elhalasztották a kérdéses szigorításokat.

A műszaki vizsgákon nem fogják figyelembe venni a motor károsanyag-kibocsátását, de az sem számít bele, hogy a dobfékek kör alakúak-e vagy oválisak. A benzinüzemű autókon ellenőrizni fogják, hogy a kipufogórendszer teljes-e, vagyis, hogy rendelkezik-e katalizátorral, míg a dízelüzeműeknél a DPF, vagyis a részecskeszűrők meglétét nézik meg. Amennyiben valaki leszerelte őket, vagy netalán ellopták a járművéről a katalizátort, csupán egy figyelmeztetést kap, hogy van két év pótolni a hiányosságot. Egyszóval minden marad a régiben.

Az egyetlen nagy változás, hogy tegnaptól a műszaki ellenőrzést végző cégeknek négy kamerával fel kell venniük a műszaki vizsgálatot, amelynek 30 percig kell tartania. Ez az autótulajdonosokra azért van rossz hatással, mert a jelenlegi 1300 vállalat közül csupán 450 tért át az új szabálykönyv szerinti előírásokra. A többiek hat hónap haladékot kaptak, így nem csak a személyes okmányokért, hanem a műszaki vizsgára érkezőkre is hosszú sorban állás vár. Arra viszont minden tulajdonosnak oda kell figyelnie, hogy még véletlenül sem tartózkodjon a teremben az autója mellett, mert szabálysértési eljárás indulhat ellene.

A szigorítások, tehát, csak a szervizeket érintik jelenleg, és mivel a kamerák összeköttetésben állnak a belügyminisztériummal, a korrupció felszámolására jók csak. Sógor, koma, jó barát alapon többet senki sem „eshet” át a műszaki vizsgán. A könnyebb út többé nem járható. Egy átlagos tisztességes személy számára ez eddig sem jelentett problémát, és ennek köszönhetően most talán kevesebb „négykerekű bádogkoporsó” száguldozik majd az utakon. Ez pedig mindannyiunk számára jó, még akkor is, ha nem ezek a műszakilag kifogásolható járművek a közúti balesetek fő okozói. Ha csak egy életet megmentünk ezzel a szabályozással, akkor már megérte bevezetni azt.

A halasztások azonban csak ideiglenes megkönnyebbülést jelentenek, ugyanis, ha Szerbia 2026-ig be akar lépni az Európai Unióba, akkor ezeket a szabályzásokat is összhangba kell hozni az uniós normatívákkal. A fizetések viszont még továbbra is méltatlanul alacsonyak, így félő, hogy pár év múlva rengeteg ember életminősége rosszabb lesz a mainál. Csöbörből vödörbe esünk.