2024. április 24., szerda

Új ötletek a Fő térre

A magyarkanizsaiak közösen tervezik meg a városháza előtti teret

A magyarkanizsai önkormányzat szervezésében vasárnap a kora esti órákban a Kisparkban közösségi programokkal várták a lakosságot. A rendezvényt azzal a céllal szervezték meg, hogy minél több polgár véleményét kikérjék a városháza előtti Fő tér újragondolásával kapcsolatban. Az önkormányzatnak ugyanis lehetősége nyílt arra, hogy elkészítse a tervdokumentációt a Fő tér megújítására, és szerették volna a helybeliek ötleteit is számba venni. A rendezvényen részt vevők egy kérdőív kitöltésével járulhattak hozzá a tervezés folyamatához.

A közösségi napon felléptek a helybéli művelődési egyesületek, kézműves-foglalkozásokon lehetett részt venni, és sok más program kínálkozott még. A jelenlévők megismerkedhettek a magyarkanizsai egészségház mentőszolgálata, illetve a tűzoltóegység készenléti kocsijának a felszerelésével, a mentősök tevékenységével, a lánglovagok rohamkocsijánál pedig klasszikus, kézi tűzoltó-felszereléssel célba lövő versenyt is szerveztek a gyerekeknek.

A magyarkanizsai lakosok a kérdőív kitöltésével mondhatták el, hogy mi tetszik nekik a Fő tér jelenlegi külcsínét illetőleg, illetve mit hiányolnak.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa község képviselő-testületének elnöke szerint nagyon jó ötletnek bizonyult, hogy a lakosokat is felkérték arra, mondják el a kívánságaikat és ötleteiket, mivel mindannyian használni fogják majd az átalakított főteret.

– Különösen annak örülök, hogy a gyermekeket is bevonták ebbe a folyamatba. Végignéztem a rajzaikat, amelyeken saját ötleteiket mutatták be, és nagyon sok izgalmas van közöttük – mondta a képviselő-testület elnöke, aki egyben abbeli reményének is hangot adott, hogy az újjáalakított tér több helyet ad a közösségi létnek.

A kérdőívek kitöltői sok jó ötlettel szolgáltak

A kérdőívek kitöltői sok jó ötlettel szolgáltak

– Magyarkanizsa önkormányzata jót akar a közösségnek, a számára lényeges, hogyan vélekednek a lakosok, a Fő tér leendő használói – magyarázta.

A kérdőívet kitöltők között volt többek között Szerda Árpád zenész, zeneszerző is, aki szerint a tér elején szépet mutatna egy szökőkút, amit fel is tüntetett a kérdőívben, és szívesen látna falfestményeket is.

– Mivel zenészként dolgozom, szeretném, ha hetente legalább egyszer élő zene, koncert és még talán színházi előadás is lehetne az újonnan kialakított parkban.

Ivanović Laura, a Magyarkanizsai Ifjúsági Központ koordinátora napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzat felhívására nagyon sok fiatal megjelent a Fő téren, közülük legtöbben ki is töltötték a kérdőívet.

– Nagyon jó dolognak tartom, hogy a polgárok elmondhatják véleményüket arról, miképpen is alakítanák át ők a teret, hogy az megfeleljen a vágyaiknak és az ízlésüknek, hogy amennyiben elkészül a terv, mindenkinek megfeleljen – mondta, és hangsúlyozta, hogy ő személyesen egy nagy szökőkutat szeretne a térre, több padot, több virágágyást, játszóteret.