2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1

Verstappen az új Hamilton

A Red Bull Ring a múlt hétvégi Stájer Nagydíj után most az Osztrák Nagydíjat is megrendezte, a Red Bull pedig Max Verstappennel mindkettőt meg is nyerte. Tavaly a járvány okozta akadályok miatt három pálya is két versenyhétvégét rendezett a Formula–1-ben, a sportnak és a nézőknek pedig akkor még szerencséjük volt, hiszen minden esetben különböző versenyző nyerte a két futamot. Most azonban a holland lekopírozta a hét nappal korábbi teljesítményét, a pole-ból rajtolva győzelme egy pillanatig sem volt kérdéses – az viszont igen, hogy valóban szükség volt-e idén két osztrák futamra egy egyébként is rekordszámú versenyt tartalmazó szezonban.
A hétvége embere az élcsapatok közeléből továbbra sem tágító Lando Norris lett, aki szombaton csak pár századdal maradt le a szenzációszagú pole-ról, de így is 2012 óta először állította az első rajtsorba a McLarent. Az ifjú brit aztán vasárnap is megtartotta ihletett formáját, még ha ki is osztottak neki egy öt másodperces büntetést, miután a verseny elején leszorította a pályáról az őt támadó Sergio Pérezt. Norris emiatt egy időre a Mercedesek mögé került, Lewis Hamiltont azonban vissza tudta előzni a dobogó alsó fokáért, a brit ugyanis a verseny második felében – a gyanú szerint egy pályaelhagyás következményeként – sérülést cipelt az autóján, így tempót vesztett, és Valtteri Bottas elengedése után fiatal honfitársa ellen sem tudott védekezni. Bár lecsúszott a dobogóról, és már öt futam óta nyeretlen, a brit mégis pozitív előjellel szerepelt a hétvégi címekben, miután bejelentették, hogy még két évvel, 2023 végéig meghosszabbította szerződését a Mercedesszel.

A nap nagy vesztese Pérez lett, aki karrierje 200. F1-es futamán okkal remélhetett dobogót, ám a Norris-féle leszorításkor számos pozíciót vesztett, majd később ő szorította le kétszer is Charles Leclerc-t, amikre ő is megkapta az 5-5 másodperces büntetést, és végül a 6. lett.

George Russell számos különféle módon bukta már el a Williamsszel való első pontszerzés lehetőségét, most pedig egy újabb bejegyzés került erre a listára: bár a brit képes volt tovább emelni a szintet, és 2018 óta először az időmérő utolsó szakaszába juttatta a csapat autóját, ám a futamon négy körrel a leintés előtt Fernando Alonso megelőzte őt a 10. helyért, újabb csalódást okozva ezzel a Mercedes-protezsált Russellnek. Az utolsó körben pedig mögötte történt akció: bár Sebastian Vettel csak a 12. helyért előzte meg Kimi Räikkönent, a finn figyelmetlenül ráhúzta autóját korábbi csapattársára, így az ő balesetük zárta a futamot.

Három szünet nélküli hétvége után most jön egy rövid pihenő, két hét múlva a Brit Nagydíjon pedig egy újdonság érkezik, hiszen bemutatkozik a sprintkvalifikáció nevet kapó rövid extrafutam, amit háromszor próbálnak ki a szezon során. Az ilyen hétvégék lebonyolítása szerint a hagyományos időmérőt pénteken rendezik, az ott kialakult sorrend szerint szombaton egy 100 kilométeres versenyt fut a mezőny, és az annak végén kialakult sorrend adja majd meg a vasárnapi futam rajtrácsát – mindettől több izgalmat és fordulatot remélnek a szabályalkotók.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:23:54,543, 2. Valtteri Bottas (Mercedes) +17,9 másodperc hátrány, 3. Lando Norris (McLaren) +20,0, 4. Lewis Hamilton (Mercedes) +46,4, 5. Carlos Sainz (Ferrari) +57,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 182 pont, 2. Hamilton 150, 3. Pérez 104, 4. Norris 101, 5. Bottas 92 stb.
Csapatok: 1. Red Bull 286 pont, 2. Mercedes 242, 3. McLaren 141, 4. Ferrari 122, 5. AlphaTauri 48 stb.