2024. április 20., szombat

Okosan az okostelefonokkal

A szabadkai VM4K-ban elkezdődött az idei első nyári informatikai tábor

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ ezen a nyáron is nagy figyelmet fordít a gyermekek, a fiatalok informatikai fejlődésére. Az idei első ilyen célt szolgáló nyári tábor tegnap kezdődött el Légy Android fejlesztő! – programozz okostelefonra címmel. A tábort Vörös Csaba informatikatanár vezeti:

– A tábor péntekig tart, erre a hétre a 12–14 éves korosztályt vártuk, két hét múlva pedig a 8–11 éveseket. Elégedettek vagyunk az érdeklődéssel, a VM4K informatikatáborai mindig népszerűek, most is telt ház van. Ezúttal az Android készülékekre irányítjuk a figyelmet, hogy a gyerekek, a fiatalok másra is tudják használni a mobil eszközöket, ne csupán játékra. A résztvevők megismerkednek az Android operációs rendszerrel és az alkalmazások készítésének lehetőségeivel, hogy ezeket később odahaza is tudják majd használni és fejleszteni. Habár úgy tűnhet, hogy a fiatalok nagyon is otthonosan mozognak ebben a témában, hiszen szinte állandóan a kezükben látjuk az okostelefonokat, sok mindent ők sem tudnak, sok minden fölött elsiklanak, amik márpedig hosszú távra a hasznukra válhatnának. Erre jó példa az első óránk, amikor is a jelszó kezeléssel, a bejelentkezéssel és a kijelentkezéssel foglalkoztunk, mert sokaknak ez is ismeretlen területnek számít. A fiatalok között is személye válogatja, hogy ki mennyire ért az okostelefon adta lehetőségekhez, ezért ilyen egyszerűnek tűnő, úgymond hétköznapi dolgokra is kitérünk, hogy a tartalmaik biztonságban lehessenek akkor is, ha más gépekről jelentkeznek be. Az első órán ezt is kipróbáltuk, hiszen az esetleges visszaélések miatt, erről is értesítést kapunk a gépeinken, és többen még nem voltak ilyen helyzetben, korábban ezt még nem tapasztalták meg.

Ezúttal is nagy az érdeklődés a VM4K informatikatábora iránt (Fotó: Gergely Árpád)

Ezúttal is nagy az érdeklődés a VM4K informatikatábora iránt (Fotó: Gergely Árpád)

Emellett egyebek közt az angol kifejezésekre is figyelmet fordítunk, mivel a programozásban ez a mérvadó nyelv, sokan pedig nem tudják, hogy egyes kifejezések mit jelentenek, pontosan mit takarnak. Megismertük továbbá az RGB színkeverést és a kódolást is, amellett tehát, hogy lényegében az Android-fejlesztéssel, programok készítésével foglalkozunk, sok más ehhez kapcsolható érdekes és hasznos tudnivalóval is bővítjük a tudástárunkat. A cél az, hogy a tanulók olyan alkalmazásokat tudjanak elkészíteni, amelyek a hasznukra lehetnek a későbbiekben. A táborban elsajátítottakat illetően fontosnak tartom a résztvevők visszajelzéseit, hogy mi működött és mi nem – mondta a lapunknak Vörös Csaba.