2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A nyár legyen a felkészülés időszaka

Branislav Tiodorović szerint a pánik nem, az óvatosság azonban indokolt

Óvatosságra intett a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja, kiemelvén, hogy a koronavírus delta variánsa veszélyes lehet, noha az eddigi megfigyelések szerint az esetek többségében enyhébb tüneteket vált ki, mint a vírus első variánsa. Oroszországban az alacsony átoltottsági arány miatt rosszabbodott a járványhelyzet, Portugáliában pedig azért, mert az ország szinte korlátozások nélkül megnyitotta az idegenforgalmat, a külföldi állampolgárok előtt egyaránt – tette hozzá, megjegyezvén, hogy Szerbia is meglehetősen nyitott ország, ezért fontos óvatosnak lenni, ám a pánik nem indokolt. A delta variánssal jelenleg elsősorban a fiatalabbak fertőződnek, azért, mert mindenhol a világon körükben a legalacsonyabb az átoltottsági arány – magyarázta a szakértő.
– A nyarat, amikor csökkent a napi esetszám, arra használhattuk volna ki, hogy aktívabban immunizáljunk. De még mindig nem késtünk el. Ha a fiatalok a jövőben is fesztiválozni és bulizni szeretnének, akkor éljenek a lehetőséggel, és oltassák be magukat. Az eddig alkalmazott védőoltások – a világon elvégzett felmérések szerint – a delta variánssal szemben is védettséget nyújtanak. Hiszem, hogy az elmúlt időszakban azért csökkent az oltási hajlandóság, mert a legtöbben nem értik, hogy miért kellene nyáron beoltatniuk magukat, inkább az üdülésre összpontosítanak. Ha így folytatjuk, szeptemberben és októberben felkészületlenek leszünk – taglalta Branislav Tiodorović, majd újfent kiemelte, hogy a védőmaszk viselésének kötelezettsége, mindenekelőtt zárt térben, továbbra is hatályban van.
Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter bejelentésének értelmében tegnap kellett megérkeznie a Szputnyik V első adagja előállításához szükséges alapanyagnak a Torlak Virológiai Intézetbe, majd a következő tíz napban a második adag előállításához szükséges alapanyag is megérkezhet Moszkvából. A B92 hírportál összeállítása szerint hozzátette, hogy két héten belül nagyjából 550 ezer adagnyi állhat rendelkezésre az említett védőoltás első és második adagjából. Popović nem pontosított azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt másfél hónapban érkezett-e már a vakcina előállításához szükséges alapanyag Szerbiába. A tárca nélküli miniszter még május 20-án, néhány nappal azt követően, hogy a Gamaleja Intézet megfelelőnek minősítette a Torlakban a próbagyártás során ampullákba töltött Szputnyik V-t, bejelentette, hogy hamarosan megkezdődhet a gyártás első szakasza. Akkor azt mondta, hogy 10-15 napon belül számítanak az említett védőoltás első és második adagjának előállításához szükséges alapanyag érkezésére. Popović akkor azt is kilátásba helyezte, hogy a Szerbiában ampullákba töltött Szputnyik V oltóanyag június elején érkezhet meg a szerbiai oltópontokra. A gyártást hivatalosan június 4-én nyilvánították megkezdettnek.

110 új fertőzés – 1 elhunyt
A hétfői járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt 7881 koronavírustesztet végeztek el, ebből 110-nek az eredménye volt pozitív (1,4 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 1 Covid-páciens hunyt el, 7059 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,98 százalék. A kórházakban országszerte 281 Covid-pácienst gyógykezelnek, 11-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 2 új fertőzést jegyeztek, ebből 1-et Újvidéken.
Az izraeli tapasztalatok
Az elmúlt hetekben az átoltottság tekintetében élvonalas Izraelben ismét növekedni kezdett a napi esetszám. A jeruzsálemi Héber Egyetem a napokban, az Israeli Public Broadcasting Corporation (KAN) által közzétett kutatásának értelmében a két hét alatt jegyzett új fertőzések 90 százalékát a delta variáns okozta. Az egyetem kutatásában arra is kitértek, hogy az országban alkalmazott Pfizer–BioNTech védőoltás fertőzésmegelőzési hatékonysága a delta variánssal szemben az eredeti, a korábbi variánsokkal szemben nyújtott 95 százalékról 70 százalékra csökkent. Az Ynet news hírportál, az izraeli egészségügyi minisztérium tisztségviselőinek nyilatkozatára hivatkozva közölte, hogy az említett védőoltás fertőzésmegelőzési hatékonysága 64 százalékra csökkent, ám ami a súlyos tünetek kialakulásával szembeni védelmet illeti, 98 százalékról csupán 93 százalékra csökkent.