2024. április 24., szerda

Letartóztatások diplomavásárlás miatt

A belgrádi Dositelj Egészségügyi Középiskolában és Akadémiában, amelynek több kihelyezett tagozata van Szerbiában, harminckét személyt tartóztattak le diplomákkal való kereskedés miatt – írja a 021.rs hírportál.
A rendőrségi közlemény szerint a letartóztatták az iskola felelős személyeit, Z. J.-t (58) és K. S.-t (49), valamint S. P. (27), D. P. (33) és S. S. (29) referenseket is, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.
Annak gyanújával, hogy a bűncselekmény elkövetésében részt vettek, letartóztatták N. S.-t (47), M. M.-t (56) és LJ. I.-t (61), akik a gyanú szerint a jelölt diákokat kiválasztották és megfizettették a megbeszélt szolgáltatásokat, majd a pénzt átadták Z. J.-nek.
Bűnvádi feljelentést tettek további huszonhét személy ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pénzt adtak a diploma megszerzéséért. Z. J.-t azzal gyanúsítják, hogy előre megbeszélt összegért lehetővé tette a diákok számára, hogy az órákon való részvétel, valamint vizsgázás nélkül diplomát szerezzenek az elvégzett középiskolai tanulmányokról.
K. S,-t, S. P.-t, D. P.-t és S. S.-t azzal gyanúsítják, hogy Z. J. utasítására meghamisították a diákok beíratkozásáról szóló dokumentációt, valamint a jegyzékeket is a vizsgák letételéről. Ezzel olyan látszatot keltettek, mintha a tanulók már évekkel ezelőtt elvégezték volna a vizsgákat, a dokumentáció pedig ezáltal megegyezett az oktatásnak törvényileg előírt időtartamával.
A gyanú szerint az ilyen módon szerzett diplomákat Szerbiában és külföldön történő állásszerzés során is felhasználták. A rendőrség közleménye szerint négy személyt, közöttük Z. J. igazgatót, már június elején letartóztatták ugyanezért a bűncselekményért, amelyet a belgrádi Dositelj Középiskolában és a Műszaki Középiskolában követtek el.
Z. J.-t, K. S.-t, N. S.-t és Lj. I.-t 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték, majd bűnvádi feljelentés mellett az illetékes ügyészség elé kerülnek. A többi gyanúsítottat nem helyezték előzetes letartóztatásba, viszont őket is feljelentik az ügyészségen.