2024. április 20., szombat

Kötelező oltás jöhet?

Szlovéniában eddig a koronavírus fertőzőbbnek bizonyuló delta variánsát 40 esetben regisztrálták – jelentette ki Janez Janša elnök a parlamentben, majd hozzátette, hogy a negyedik hullám elkerülhetetlen, amennyiben a nyár végéig nem oltják be a lakosság legkevesebb 70 százalékát, ezért Európában már a kötelező oltakozás bevezetésén is gondolkodnak, írja az N1 hírportál.

Janša elnök elutasította az ellenzék azon vádjait, miszerint a kormánya rosszul kezelné az egészségügyi válságot, és hogy az oltakozási kedv azért volt alacsonyabb, mert nem sikerült bizalmat kialakítani az emberekben.

A szlovén elnök elmondta, hogy az ország a felnőtt lakosság 40 százalékának beoltásával az immunizálási arányokat tekintve a középmezőnybe tartozik Európában. A parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy a beoltottak számát jelentősen meg kell növelni annak érdekében, hogy a nyár és az ősz sokkal normálisabb lehessen.

Amennyiben Európában az ősz folyamán újabb erős hullám alakul ki a delta variáns miatt, akkor mi leszünk ezért a hibásak. Akkor majd feltehetjük a kérdést magunknak, hogyan tudtunk ilyen gyorsan kifejleszteni és előállítani egy hatékony védőoltást a koronavírus ellen, de nem tudtuk rávenni az embereket, hogy oltakozzanak – mondta Janša.

Hozzátette, hogy egyes uniós tagországok már törvényi megoldásokat készítenek elő a lakosság egyes részeinek oltakozásának kötelezővé tételéért, mások a teljes felnőtt lakosságra kiterjesztenék ezt, megint mások többek között az egészségügyi és a turizmusban dolgozók, valamint az idősotthonok alkalmazottai számára vezetnék be ezt az előírást.

Kihangsúlyozta, hogy ezek a lehetőségek Szlovéniában nem szerepelnek napirenden, de beszélni kell ezekről a megoldásokról is. Egyezett azzal a feltevéssel, hogy az egész parlamentnek közösen kell felszólítania a polgárokat az oltakozásra, a sajtó pedig aktivitásával segítené a kormány kampányát.