2024. április 23., kedd

Az EU polgárai szerint a klímaváltozás a világ legnagyobb problémája

Az Európai Unió polgárai tisztában vannak a klímaváltozás problematikájával, ezért úgy gondolják, hogy a gazdaság talpra állításába fektetett összegeket a zöld gazdaságba kellene áthelyezni. Ennek köszönhetően többek között az újításokhoz is hozzájárulnának és előremozdítanák az unió versenyképességét – derült ki az Eurobarometer közvéleménykutató legfrissebb adataiból, írja a Danas hírportál.

Az unió tíz állampolgárából kilencen a klímaváltozást komoly problémának látják, míg tízből nyolcan nagyon komoly gondként tekintenek rá, áll az Európai Bizottság tájékoztatásában.

A megkérdezettek 29 százaléka azt vallotta, hogy a legnagyobb problémát a világon a klímaváltozás jelenti, a természet pusztulása, vagy pedig a káros hatások miatti egészségügyi problémák. Az Európai Bizottság speciális kutatásának eredményei szerint tízből kilenc polgár egyezik azzal a kijelentéssel, hogy az üvegházhatás jelenségét előidéző gázok kibocsátását minimálisra kell csökkenteni.

A közvélemény-kutatásban résztvevők 87 százaléka szerint az EU-nak ambiciózus célokat kell, hogy megfogalmazzon a megújuló energia felhasználásának terén, és ugyanennyien vélik úgy, hogy az uniónak támogatást kellene nyújtania az energiatakarékosságra is.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke kihangsúlyozta, hogy a klímával kapcsolatos akciók támogatása még mindig igen magas, a járvány és más nehézségek ellenére is.

A kutatásból az is kiderül, hogy az uniós polgárok 64 százaléka már önálló akciókat is szervezett a klímaváltozás elleni küzdelemben. A megkérdezettek 81 százaléka úgy véli, hogy a tiszta energia nagyobb anyagi támogatásban kell, hogy részesüljön, még akkor is, ha az a fosszilis üzemanyagok finanszírozásának csökkenéséhez is vezetne.

Az uniós polgárok szerint a klímaváltozás elleni küzdelem lehetőséget jelent a számukra és az európai gazdaságra is, valamint 78 százalékuk úgy gondolja, hogy ez a harc újításokhoz fog vezetni, amelyeknek köszönhetően az unió gazdasága versenyképesebb lesz. A kutatásban a 27 uniós tagországának több, mint 26 ezer polgára vett részt.