2024. március 28., csütörtök

A bankárlobbi nem érvényesült

Visszavonták a parlamenti eljárásból azokat a törvényértelmezési javaslatokat, melyek a bankok védelmét szolgálták volna

Az ügyvédtársadalom határozott fellépésére hétfőn visszavonták a köztársasági képviselőházi eljárásból azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a banki eljárásokra vonatkoznak. Ennek értelmében nem szerepel a köztársasági képviselőház illetékes bizottságának napirendjén a fogyasztóvédelmi törvény, a pénzügyi szolgáltatások felhasználóinak védelmére vonatkozó törvény, illetve az obligációs viszonyokkal foglalkozó törvény egyes rendelkezéseinek tolmácsolása. A visszavonás ellenére az ügyvédek mégsem álltak el az egynapos munkabeszüntetéstől.

Viktor Gostiljac, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke elmondta, hogy a korábban beterjesztett törvények értelmezései megsértették volna az alkotmányt, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az igazságos bírósági eljáráshoz való jogot, az egyenlő jogi védelmet és mindenekelőtt a polgárok jogbiztonságához való jogát. A javasolt autentikus értelmezések újraaktiválták volna a retroaktív elvet, ami a jogszerűen lezárult eljárások megismétlődésének feltételeit teremtenék meg, így az állampolgárok olyan helyzetbe kerültek volna, hogy elveszíthették volna azokat a pereket a bankok ellen, amelyek folyamatban vannak, vagy amelyekben már született ítélet.

Az ügyvédi kamara napokban kiadott közleménye szerint ezek a törvényértelmezések a bankárlobbi védelmét szolgálták volna a polgárokkal szemben, amit a kamara a legszigorúbban elítélt.

A törvények autentikus értelmezésére benyújtott javaslatok visszavonására Maja Popović igazságügyi miniszter közleményben reagált. Kiemelte, a polgárok jogainak védelme és az ország jogi biztonságának megőrzése minden állami szerv prioritása. Rámutatott, az állam tisztában van azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a gazdasági és pénzügyi ágazat szembesül, de a tömeges banki perek miatt kialakult helyzettel is. Ebben az értelemben az igazságügyi minisztérium elkötelezte magát amellett, hogy módosítsa a polgári perrendtartásról szóló törvényt, amelynek rendelkezései a perek számának csökkenéséhez, egyes bíróságok tehermentesítéséhez vezetnek majd, valamint csökkentik az állam hatalmas kiadásait, hiszen Szerbia jelentős összegeket fizet azokban az esetekben, amikor a tárgyalásra nem kerül sor észszerű időn belül. A miniszter szavai szerint a törvénymódosításoknak köszönhetően az állampolgárok lényegesen rövidebb időn belül és lényegesen kisebb költségekkel élhetnek majd a jogaikkal.

A köztársasági képviselőház keddi ülésének napirendjére tűzték ugyanakkor a környezetvédelmi törvényt is, amit szintén visszavontak az eljárásból, így a képviselőház ma többségekben országok közi megállapodásokról folytat vitát, valamint hitelszerződésekről dönt, amit az állam többek között a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére fordít majd.