2024. március 28., csütörtök

Brnabić: Soha nem volt még ilyen jó kapcsolatunk Magyarországgal

Ana Brnabić kormányfő kihangsúlyozta a Kövér Lászlóval, a Magyar Országgyűlés elnökével való beszélgetés során, hogy a két ország közötti kapcsolatok, különösen a politikai téren a legjobbak a történelemben. Szavai szerint gazdasági szinten Magyarország a harmadik legfontosabb partnere Szerbiának az unió többi tagországa közül – áll a kormány által kiadott közleményben, írja a Szerbiai RTV.

Brnabić kormányfő köszönetét fejezte ki Magyarország jelentős és folyamatos támogatásáért, amelyet mindennap biztosít Szerbiának az európai integráció felé vezető úton, ez pedig leginkább a legmagasabb politikai szinten történő és az unió bővítése melletti kiállásában nyilvánul meg.

Elmondása szerint minden nehézség ellenére is a teljes jogú uniós tagság kiváló lehetőség az ország számára. A kormányfő hozzátette, hogy a regionális együttműködés is rendkívül fontos, amelyben a Visegrádi négyek mutatnak példát és kiemelte, hogy pont Magyarország nyitotta meg ezt az utat Szerbia számára.

Szavai szerint a két ország közötti infrastrukturális projektek jól haladnak, különösen a Belgrád-Budapest gyorsvasút, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal korszerűsítése, valamint a horgosi határátkelő kibővítésének tekintetében is.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is megerősítette, hogy a két ország közötti kapcsolatok baráti szinten vannak, amelyhez hozzájárult a kisebbségek helyzete is a határ mindkét oldalán.ű

Brnabić kormányfő személyes hozzájárulása is jelentős ezen a téren – tette hozzá Kövér.

Megerősítette, hogy a két ország közös kormányülése, amelyet szeptemberben terveznek megtartani, tovább erősíti majd a közös kapcsolatokat.