2024. március 28., csütörtök

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Csókán

Szombaton délután Csókán a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Rákóczi-emléknapot tartottak. A rendezvény megtartására márciusban nem volt lehetőség a vírusjárvány miatt. A művelődési program keretében a Szentháromság katolikus templom előtt megkoszorúzták Rákóczi egész alakos szobrát. Baráth László zentai zenetanár tárogatón játszott, Kun Ferenc, a magyarországi Rákóczi Szövetség alelnöke pedig a Nagyságos Fejedelem életútját és történelmi küldetését méltatta.

A Művelődési Ház előcsarnokában Rákóczi a világban címmel 17 órakor dokumentumkiállítás nyílt, majd a nagyteremben a művelődési program keretében színpadra lépett a csókai Rákóczi és az Óbecsei Botra férfikar, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a magyarkanizsai Levendula népi kézműves műhely és az Ördögcsáklya táncegyüttes. Eszenyi Imre, a magyarországi Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány szólóénekese Rákóczi-dalokat, Slezák Sarolta és Balunovity Anna pedig szavalatokat adott elő.

Mészáros Kiss Tibor, a csókai Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke beszámolt az előző megemlékezés óta eltelt időszak történéseiről, ezt követően sor került a Rákóczi a világban elnevezésű rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és az emléklapok átadására.