2024. március 28., csütörtök

Aratóünnepség, kirakodóvásár és főzőverseny Ada napján

A hétvégén Adán és Valkaisoron szórakoztató rendezvénysorozattal ünnepelték a község napját

Művelődési, sport, szórakoztató és kulináris rendezvényeket tartott a helyi önkormányzat a község napja, július 2-a alkalmából pénteken, szombaton és vasárnap Adán és Valkaisoron. A helybeli és vidéki látogatókat több helyszínen várták a különféle rendezvények, köztük fotókiállítás, aratóünnepség, sportmérkőzések, kirakodóvásár, zenés-táncos művelődési műsor, könnyűzenei koncertek és marhapörköltfőző verseny. 

Az Ada-napi ünnepi rendezvénysorozat július 2-án csütörtökön 11 órakor kezdődött a községházán a képviselő-testület díszülésével, amelyen átadták a községi díjakat az idei kitüntetetteknek, amiről már beszámoltunk. A helyi Szarvas Gábor Könyvtár a község napja alkalmából Lencsén keresztül a község címmel fotópályázatot hirdetett, amelyre több mint 180 fotó érkezett be gyerekektől és felnőttektől. A legjobb fényképekből pénteken alkalmi kiállítás nyílt a községházán, a többi fotó a könyvtár kirakatában tekinthető meg. A rendezvénysorozat szombaton reggel a hagyományos aratóünnepséggel folytatódott Valkaisoron, ahol huszonharmadik alkalommal mérkőztek meg egymással kézi aratásban a helyi és környékbeli aratócsapatok. A valkaisoriak, a törökfalui helyi közösség és a községi önkormányzat által szervezett versenyen nyolc csapat versengett. A győzelmet a moholi Búzakalász csapata szerezte meg, a második helyen az adai Mezei csokor aratócsapata végzett, a harmadik helyezést a felsőhegyi Népdalbarátok csapatának aratói érdemelték ki. Az aratóünnepségen délben Szungyi Károly adai plébános a pavilonban misét mutatott be, amit közös ebéd és zenés mulatság követett. Az adai sétányon kora délutántól kirakodóvásárt rendeztek. A vásári forgatagban különféle árusok kínálták portékáikat, illetve alkalmi vidámpark várta a gyerekeket. A kirakodóvásár mellett a szabadtéri színpadon a délután közepétől a Jancsi Bóhóc Bábszínháza bábelőadást mutatott be a gyerekeknek, majd a látogatók megtekinthették az adai, moholi és törökfalui művelődési egyesületek és táncklubok többórás zenés-táncos műsorát is. A programban felléptek az Aranykapu ME, a Csobolyó ME, Százszorszép ME, a Vadvirág HK és a Novak Radonić ME a néptáncosai, zenészei és énekesei, valamint a Midnight és a Vénusz Plusz Táncklubok táncosai. Este a szabadtéri színpadon az adai Baraparty zenekar és a Beogradski Tribute Bijelo Dugme koncertezett. Emellett szombaton Adán több helyszínen sportmérkőzéseket is tartottak. A sportcsarnokban volt kézilabda-mérkőzés, az asztaliteniszklubban is játszottak meccseket, valamint a rekreációs központban tenisztornát rendeztek.

 Az Ada-napi rendezvénysorozaton vasárnap a kulináris élvezeteké és versengésé volt a főszerep, hiszen marhapörköltfőző versenyt tartottak a Tisza-parti strandon. A megmérettetésen ötvenhárom helyi és vidéki főzőcsapat versengett marhapörkölt készítésében, illetve tartottak pálinkaversenyt is. A főzőverseny jó hangulatban zajlott a folyóparton, ahol zenekar szórakoztatta a vendégeket. A zsűri döntése alapján a marhapörköltfőző versenyt az adai szociális gondozói-központ csapata nyerte, a második helyen az adai Szollárd Edvárd és főzőcsapata végzett, a harmadik az adai Šaša Vlanikolin és csapata lett. A pálinkaversenyre ötvenhárom mintát küldtek be, a legjobb pálinka címet a péterrévei Mester Károly vilmoskörtepálinkája érdemelte ki.