2024. április 19., péntek

Utolsóként Anglia jutott elődöntőbe

A társházigazda angol válogatott 4-0-ra legyőzte az ukrán csapatot szombaton a labdarúgó Európa-bajnokság utolsó, római negyeddöntőjében. A szigetországi együttes sorozatban hetedik meccsén nem kapott gólt, továbbá immár 11 találkozó óta veretlen.

Az idei Európa-bajnokságon gólt még nem kapó Anglián eddig legfeljebb azt lehetett számon kérni, hogy meglehetősen ritkán talált be az ellenfél kapujába, az Ukrajna elleni negyeddöntőn azonban megtörtént az áttörés: a csapat 90 perc alatt annyi gólt lőtt, mint az előző négy találkozóján összesen, így magabiztosan búcsúztatta a torna utolsó állva maradt kelet-európai válogatottját.

Az angolok már a 4. percben előnybe kerültek, amikor Raheem Sterling beadásából Harry Kane rúgta a labdát Heorhij Buscsan kapujába. Az első félidő ezt követően jórészt állóháborúval telt, az ukránok nem tudtak igazán veszélyeztetni. A második játékrész elején azonban az angolok ismét lendületbe jöttek, tulajdonképpen néhány perc alatt eldöntve a mérkőzés sorsát. Harry Maguire a 46. percben szabadrúgásból érkező beadásból fejelt a kapuba, s az ellenfél még fel sem dolgozhatta igazán az új helyzetet, amikor Luke Shaw passza után Kane megint betalált, ezúttal ő is fejjel. A kegyelemdöfést Jordan Henderson vitte be egy szögletet követő újabb fejessel, és bár a mérkőzés utolsó negyede már feledhető iramot hozott, Anglia így is az idei Eb második legnagyobb különbségű győzelmével jutott be az elődöntőbe, ahol július 7-én Dániával találkozik a döntőbe jutásért.

Róma: Ukrajna–Anglia 0:4 (0:1)

Stadio Olimpico, vezette: Felix Brych. Gólszerzők: Kane a 4. és az 50., Maguire a 46. és Henderson a 63. percben.


Az angolok a szerdai elődöntőben a dánokat fogadják a Londonban. A másik ágon, kedden ugyancsak a Wembley Stadionban Olaszország-Spanyolország mérkőzést rendeznek.