2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Maratoni szakaszon triplázott a szlovén

A teljes viadal leghosszabb etapjával, egy közel 250 kilométeres maratonnal folytatódott a Tour. Amennyire rendkívüli volt a szakasz hossza, ugyanolyan váratlan forgatókönyvvel alakult ki a szökés. Több próbálkozás után ugyanis, mintegy 50 kilométernyi versenyzést követően egy nyílt, meglehetősen szeles részen a legnagyobb nevek keveredtek előre, és a nagy, 29 fős boly el is távolodott. A csoportban ott volt többek között a sárga trikós Mathieu van der Poel, a zöld trikós Mark Cavendish, az összetettben második Wout van Aert, a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibali, illetve rengeteg kiváló egynaposmenő. A címvédő Tadej Pogačar csapata, az UAE hamar a főmezőny élére állt, de az elöl lévő hatalmas erő miatt nem volt esély arra, hogy utolérjék a szökevényeket.

A szervezők úgy gondolták, hogy biztosra mennek, ami a versenyzők kifárasztását illeti, a táv utolsó harmada ugyanis tele volt kisebb-nagyobb emelkedőkkel. Ezeken folyamatosan rostálódott az élboly, végül mintegy húsz kilométerrel a cél előtt Matej Mohorič maradt egyedül. A remek technikájú, kiválóan lejtmenetező szlovén bajnok nagyot ment a hullámzó terepen, végül bő egyperces előnnyel, könnyezve ünnepelt – nemcsak a szakaszgyőzelmet, hanem azt is, hogy feliratkozott azon bringások listájára, akiknek mindhárom Grand Tourról van etapsikerük. Mohorič 2017-ben a Vueltán, 2018-ban pedig a Girón bizonyult legjobbnak egy-egy szakaszon.

Az összetett esélyesei között Nibali előrekapaszkodását és Primož Roglič komoly hátrányát érdemes megemlíteni.

Végeredmény, 7. szakasz (Vierzon–Le Creusot, 249,1 km): Matej Mohorič 5:28:20 óra, Jasper Stuyven +1:20, Magnus Cort +1:40 perc, Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen a. i. stb. Az összetett állása: Van der Poel 25:39:17 óra, Wout van Aert +30 mp, Asgreen +1:49, Mohorič +3:01, Tadej Pogačar +3:43 perc stb.