2024. április 19., péntek

Kubában 70 ezer embert evakuáltak az Elza miatt

A kubai hatóságok ma mintegy 70 ezer embert evakuáltak a sziget déli partja menti területekről, ugyanis attól tartanak, hogy az Elza elnevezésű trópusi vihar nagyméretű áradásokat okozhatnak ezeken a vidékeken. A vihar nemrégiben néhány karib-tengeri szigetre is lecsapott, ahol legkevesebb három ember életét vesztette – írja a Vajdasági RTV.

A kubai kormány megnyitotta az óvóhelyeket és lépéseket tett a cukornád és a kakaó ültetvények védelme érdekében, jelenti az AP hírügynökség. Az evakuált lakosság legnagyobb része a rokonaihoz menekült, míg 23 ezer ember a kormány által megnyitott létesítményekben keres menedéket.

A hegyes vidékek mintegy 400 lakosa a barlangokban rejtőzött el, amelyek rendkívüli helyzetekre vannak előrelátva. A vihar következő célpontja Florida, ahol Ron DeSantis kormányzó rendkívüli helyzetet hirdetett ki tizenöt körzetben.

Az Elza vihar ma reggel a jamaikai Kingston városától mintegy 80 kilométerre északra söpört végig, majd nyugat-északnyugati irányban haladt tovább 20 kilométeres óránkénti sebességgel.

A Miamiban székelő Nemzeti Hurrikán Központ tájékoztatása szerint a szél sebessége óránként elérte a 95 kilométert is. A központ mérései alapján a vihar holnap már némileg lelassul, amikor Kuba felé veszi majd az irányt.