2024. április 25., csütörtök

Felújították a bezdáni tűzoltóotthont

Az átadó keretében szakmai konferenciát is tartottak

Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megújult a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület laktanyája. A létesítmény ünnepélyes átadása július 2-án volt.

A rendezvény keretein belül, hagyományteremtő szándékkal kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózathoz csatlakozott önkéntes tűzoltó-testületek képviselőinek részvételével. Az összejövetelen többek között megoldásokat javasoltak a tűzoltóság jelentősebb fejlesztési és támogatási lehetőségeire.

A tanácskozáson és az ünnepélyes átadáson jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Bajtai Balázs, a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetője. Az eseményen vajdasági tűzoltó-testületi vezetők, továbbá Zombor város és Apatin község tisztségviselői is részt vettek.

Az ünnepi műsorban közreműködött a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Varázspálca gyermekcsoportja és felléptek a szavalók, a színjátszók, továbbá a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta alkotta énekkettős.

Horvát Alen, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke köszöntötte az ünneplő közösséget és köszönetet mondott a támogatóknak. Egyebek mellett elmondta, az utóbbi harminc évben nem volt ilyen jellegű beruházás, tatarozás a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület épületében. A több mint 3 millió dináros támogatásnak köszönhetően felújították a létesítmény teljes tetőszerkezetét, kicserélták a nyílászárókat, a meglévő garázsokat pedig kibetonozták. Ezenkívül egy új garázst is felépítettek, hogy a közeljövőben a testület egy külföldi támogatásnak köszönhetően kap még két járművet, kombit és rohamkocsit. Ugyanakkor apró, de nagyon is szükséges is elvégeztek a testület működőképességének érdekében.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a felújítási beruházással kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-- Az elmúlt évtizedekben, évszázadokban is az Önkéntes Tűzoltó Testületek feladata, munkája mindig a közösség védelmében, a közösségért való önzetlen tenni akarásban nyilvánult meg. Ezek azok az erő- és lehetőség-kombinációk, amelyek alapján minden közösség megérdemli,  hogy a tűzoltókra figyelem irányuljon. A Magyar Nemzeti Tanács pedig éppen ezért különösen fontosnak tartotta, és mindent megtett azért, hogy Bezdánban, ahol egy életerős önkéntes tűzoltó-testület van, amely korszerű fölszereléssel, eszközökkel rendelkezik, Szerbia egyik legkiválóbb testületének mondható, élhessen a lehetőségeivel, fejlődhessen.  Ez pedig példa, nemcsak a helyieknek, hanem minden önkéntes tűzoltó-testületnek. Nagyon fontos, hogy ott, ahol többségében magyarok élnek, ezek az egyesületek érezzék az odafigyelést, a törődést, hiszen közösséget védenek és őriznek -- mondta az MNT elnöke.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a következőképpen méltatta a bezdáni fejlesztést:

-- Ez a fejlesztés azért volt fontos, hogy visszaigazoljuk azt az életerőt, amely itt a tűzoltó-testület körül és egyáltalán az itteni civil és közösségi életben tapasztalható. Egy évvel ezelőtt jártam itt, amikor is áttekintettük az épület és a tűzoltó-egyesület szükségleteit, akkor állapodtunk meg abban, hogy a legfontosabb a tetőszerkezet megjavítása és a nyílászárók cseréje volna, valamint, még egy garázsépület felépítése. Erre biztosított a Magyar Nemzeti Tanács valamivel több mint 3 millió dinárt. Emellett már akkor elkezdtünk arról beszélgetni, hogy talán Bezdán volna az egyik legideálisabb hely, hogy létrehozzuk a vajdasági magyar tűzoltó mozgalom múzeumát. Ennek érdekében sikerült a testületi épület mellett lévő ingatlant megvásárolni és reményeink szerint belátható időn belül ennek az épületnek és ennek a múzeumnak a fölépítése elkezdődik. Mindez azért volna fontos, hogy megőrizzük azokat a  relikviákat, amelyek az elmúlt több száz egynéhány évben használatban voltak, de nemcsak a relikviákról szól a múzeum, hanem arról is, hogy egy mozgalomnak, egy szerveződésnek, egy humanitárius erőfeszítésnek állítsunk emléket. Ugyanakkor egy olyan vonzerőt alakítsunk ki Bezdánban, amely idehozza a látogatókat, hogy ez a közösség is élni tudjon, meg tudjon mutatkozni -- hallottuk Pásztor Istvántól.