2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Ez a mi örökségünk és büszkeségünk

Jugoszlávia népeinek felkelésének egykori ünnepére, a Harcosok napjára emlékeztek meg ma a belgrádi Július 4-e múzeum előtti központi ünnepségen – írja a Vajdasági RTV.

Ana Brnabić kormányfő, mint Aleksandar Vučić elnök küldötte, elhelyezte a megemlékezés koszorúját a Felkelésre szólító emlékmű előtt, majd Ivica Dačić, a képviselőház elnöke is megtette ugyanezt.

Brnabić kormányfő elmondta, hogy a mai napon az ország történelmének egyik legfontosabb napjára emlékeznek. Kihangsúlyozta, hogy 1941. július 4-én Jugoszlávia népeinek hangja messzire elhallatszott.

– Hangosan ki kell mondanunk, hogy ezt a dátumot sosem fogjuk elfeledni. Emlékezni fogunk a Nemzeti Felszabadító Háború minden harcosára és amíg csak élünk elismeréssel fogunk adózni nekik – mondta Brnabić.

Hozzátette, hogy a mai napon nemcsak megerősítjük azt a tézist, miszerint írjuk a történelmet, hanem azt is, hogy a történelem alkotott bennünket.

A megemlékezésen jelen volt Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter is, valamint a felszabadító háborúk hagyományának ápolására megalakított kormánybizottság elnöke is. Az eseményen számos egykori harcos és utódaik is részt vettek.

A mai napon, 1941. július 4-én Belgrádban megtartották a Jugoszláv Kommunista Párt Központi Bizottságának ülését, Josip Broz Titóval az élen, melynek során elhatározták a megszállók elleni fegyveres felkelést.