2024. április 24., szerda

Aktagyűjtögető utazók

Az Adriai-tengerpartra immár szabadon utazhatnak a szerb állampolgárok – A görög, a török és a bolgár határátlépéshez továbbra is gyűjteni kell a papírokat

Akárhol is terveztek az idén nyaralni a szerbiaiak, szembesülniük kellett azzal, hogy újra kénytelenek lesznek megküzdeni a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések következményeivel. Bár az idény már megkezdődött, még június elején is bizonytalan információk érkeztek arról, hogy milyen feltételekkel juthatnak el a szerb turisták az általuk kedvelt helyszínekre. Így aki tervezte a nyaralását, az elkezdte gyűjteni a határátlépéshez szükséges dokumentumokat.

Az utóbbi két hétben azonban egyre több ország döntött arról, hogy feloldja a korlátozásokat, és lehetővé teszi az idegenforgalom fellendülését. A szerb külügyminisztérium honlapján közzétett információk alapján összegyűjtöttük, hogy mely határokat léphetik át megkötés nélkül a szerbiai állampolgárok, illetve mely országok kötelezik továbbra is „dokumentumvadászatra” a területeinkről érkező nyaralókat.

MEGNYÍLTAK AZ UTAK AZ ADRIA PARTJAIRA

A montenegrói határ az idény kezdete óta nyitva áll a szerb állampolgárok előtt. Pontosabban, mindazok előtt, akiknek állandó vagy ideiglenes tartózkodásuk van Szerbiában. Azokat a turistákat sem kötelezik a negatív koronavírusteszt vagy az oltási igazolás felmutatására, akik a határátlépést megelőző 15 napot Szerbiában töltötték.

A nyílt határok nyilvánvalóan hozzájárultak ahhoz, hogy az idén honfitársaink kifejezetten érdeklődnek a montenegrói tengerpart iránt. Mint arról korábban is beszámoltunk, a múlt héten 58 ezer turista tartózkodott az országban, ami 80 százaléka a 2019. év azonos időszakában ott nyaralóknak – adta hírül pár nappal ezelőtt Jakov Milatović gazdaságfejlesztési miniszter. Kiemelte, hogy legtöbb a szerbiai, boszniai és az ukrán turista, de sokan érkeznek Izraelből, Franciaországból, Oroszországból és Törökországból is. Az országban tartózkodó nyaralók elmondták, hogy a szállásdíjak 10–30 százalékkal alacsonyabbak az előző évihez képest. Az árak az éttermekben és a kávézókban hasonlóak, mint Belgrádban, az üzletekben viszont kicsivel magasabbak – írja a Kamatica hírportál.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

A hét elején azok előtt is kitárultak a kapuk, akik Horvátországban terveznek nyaralni az idén. A szerb állampolgárok ugyanazokkal a feltételekkel utazhatnak a szomszédos országba, amelyek a koronavírus-járvány megjelenése előtt voltak érvényben. A múlt hétig ugyanis a szerb turisták akkor léphettek be az ország területére, ha rendelkeztek oltási igazolással vagy a betegségen való átesést igazoló dokumentummal, ezek hiányában pedig elfogadták a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy a 48 óránál nem régebbi antigéntesztet is. Emellett szükség volt a beutazás okát és célját igazoló hiteles dokumentáció bemutatására is. Hétfő óta azonban sem negatív teszteredményt, sem oltási igazolást nem kérnek a beutazó szerb turistáktól a horvát határőrök – áll a zágrábi szerb főkonzulátus honlapján.

A montenegrói és a horvát tengerparthoz vezető utat is szabadon megválaszthatják a szerbiai nyaralók, hisz Bosznia-Hercegovinába is szabadon beléphetnek. Csak abban az esetben kérnek 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet a bosnyák határőrök, ha a szerb állampolgárok más országból érkeznek a határra.

Minden megkötés nélkül utazhatnak azok is, akik az idén az albán tengerparton szeretnének pihenni. Június 12-én Szlovénia is levette Szerbiát az úgynevezett „vörös listáról”, amelyről ugyanakkor lekerült Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország is. A döntés értelmében ezen országok lakosai negatív PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetik át a szlovén határt, ha igazolni tudják, hogy az átlépés előtti 5 napban olyan területen tartózkodtak, amelyet a szlovén hatóság járványügyileg megbízhatónak ítélt meg. A határozat július 20-áig lesz érvényben, akkor a járványügyi helyzet függvényében felülvizsgálják.

IGAZOLÁSOKAT A FÜRDŐRUHA MELLÉ!

A múlt hónap közepén a görög vezetés is könnyített a beutazás feltételein azon országok lakosai számára, amelyek június 21-étől az úgynevezett „zöld listára” kerültek. Többek között a szerb állampolgárok is elsősorban akkor léphetnek be Görögországba, ha felvették a védőoltás mindkét adagját. A határátlépéshez 14 napnak el kell telnie az utolsó adag felvétele után, az ezt igazoló dokumentumon pedig a személyes adatok mellett szerepelnie kell a vakcina nevének és a felvett adagok számának is.

A görög tengerpartra 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel lehet utazni, valamint 72 óránál frissebb PCR-teszttel is. Ezeket a 12 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem kérik a határőrök. Azok, akik kiheverték a koronavírust, az eUprava oldalon igényelhető digitális zöld kártyával induljanak útra! Ez a dokumentum nem lehet kilenc hónapnál régebbi, de az utazás előtti két hónapnál újabb sem.

Ahogyan már írtunk róla, az utazáshoz nélkülözhetetlen a PLF (Passenger locator form) űrlapnak a kitöltése, amelyet a travel.gov.rs oldalon találhatnak meg az érdeklődők. Erre szükség van, akár személygépkocsival, akár repülőgéppel utaznak a nyaralók. Az alapvető személyes adatok mellett az úti célt is meg kell jelölni az űrlapon, amelyet hét nappal, de legkésőbb 24 órával az országba való belépés előtt ki kell tölteni.

A nyaralókat a görög határon szúrópróba-szerűen tesztelhetik: amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, 10 napos karanténra kötelezik a turistákat, akik vagy az általuk választott helyen, vagy pedig a hatóságok által kijelölt létesítményekben tölthetik el a vesztegzár idejét. Az utóbbi esetben a görög kormány fedezi a költségeket.

A Görögországba utazóknak fontos az is, hogy Észak-Macedóniába már tavaly október 12-e óta feltétel nélkül beutazhatnak a szerb állampolgárok, és tranzitként is használhatják.

A görög vezetőség által megszabott feltételekhez hasonló rendelkezésekre kell számítania azoknak a szerb állampolgároknak is, akik Törökországban vagy Bulgáriában terveznek nyaralni. Mindkét ország határának átlépésekor szükség van a 14 napnál régebbi, teljes védettséget igazoló dokumentum felmutatására. A belépést abban az esetben is engedélyezik, ha a turisták igazolják, hogy hat hónappal az utazás előtt átestek a koronavírus-fertőzésen. Ha a határátlépők egyik dokumentummal sem rendelkeznek, akkor 72 óránál frissebb negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel is átléphetik a török, illetve a bolgár határt.

Törökország esetében a felsorolt feltételek azokra vonatkoznak, akik nem Afganisztánból, Bangladesből, Brazíliából, Dél-Afrikából, Nepálból, Pakisztánból vagy Srí-Lankából indulnak útra. Az innen érkezőket ugyanis a negatív PCR-teszt mellett 14 napos karanténra kötelezik. Emellett a török tengerpartra utazóknak azt is érdemes tudniuk, hogy az indulás előtt 72 órával be kell jegyeztetniük magukat a register.health.gov.tr oldalon. A regisztráció folyamán kapnak egy ún. HES-kódot, amely által elektronikusan követik az országban tartózkodó külföldiek egészségi állapotát. Erre szükség van többek között a bevásárlóközpontokba, a vendéglőkbe, az éttermekbe és más állami intézményekbe való belépéskor is – részletezik a különböző országok beutazási feltételeit az illetékesek a szerbiai külügyminisztérium honlapján. Ugyanitt felhívják az utazók figyelmét arra is, hogy rendszeresen tájékozódjanak a külföldi országok beutazására és ott-tartózkodására vonatkozó intézkedésekről, mert a feltételek napról napra változnak.