2024. április 19., péntek

Petrovics Emil emlékére

A Giovani Artisti vonósnégyes fellépése a nagybecskereki székesegyházban

A nagybecskereki székesegyházban megtartott szerda esti hangversenyével kezdte vajdasági körútját a szegedi Giovani Artisti vonósnégyes. Tegnap Csókán léptek fel, Ludas, Kevi és Magyarkanizsa után, szombaton Padén zárul a hangversenykörút, mellyel a nagybecskereki születésű, Budapesten elhunyt Petrovics Emil zeneszerző emlékének adóznak.

– Szeretném megdicsérni a szegedi művészeknek a produkcióját, és megköszönni azt, hogy városunk szülöttjének egy ilyen szép emlékestet tudtak ajándékozni. Dicséretre méltó az, hogy halálának tizedik évfordulója alkalmából itt, szülővárosában, az Ő zenei életéből egy ilyen rangos hangversenyt kaphatott a nagybecskereki közönség – mondta Balázs József.

Petrovics Emil elköltözött a szülővárosából, de a családjának a kötődése a városhoz mindmáig megmaradt, és él.

– Az én szempontomból különleges eseménynek számít, hiszen Petrovics Emil nagyapja a becskereki székesegyház szolgálatában állt mint kántor. És ezt a tisztséget most én töltöm be, ami egy különösen jó érzést ad nekem – hallottuk Jenován Flóriántól.

A Giovani Artisti vonósnégyes tagjai a Szegedi Szimfonikus Zenekarban dolgoznak, a csellistájuk a hódmezővásárhelyi Zeneiskolának az igazgatóhelyettese, az orgonista és a fagottosuk pedig Budapestről jött.

– Délvidéken most vagyunk először. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően volt lehetőségünk arra, hogy eljöjjünk külföldre, Szerbiába. Maga a formáció 2013 óta létezik. Nagyon sokan játszottunk Szegeden, szinte egész Magyarországon. Több száz orgonakoncertünk és 60-70 vonósnégyes-fellépésünk volt már eddig – hallottuk Losó Dávidtól, a Giovani Artisti vonósnégyes művészeti vezetőjétől.

A hangversenykörút a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Giovani Artist Kft. közreműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A nagybecskereki székesegyház remélhetőleg őszre újabb komolyzenei hangversenyeknek ad helyet.