2024. április 17., szerda

Új igazgató a közvállalatban

Egy hónapja kinevezett igazgató vezeti a kishegyesi kommunális közvállalatot – A vízhálózat és a temetők rendbetétele az új igazgató célkitűzése

A kishegyesi Komunál Közvállalat élére kb. egy hónappal ezelőtt Zabos Tibor lett kinevezve mint megbízott igazgató. Zabos már több éve a közvállalatnál van, és a kishegyesi részleg vezetőjeként dolgozott. Kérdésünkre elmondta, hogy komoly tervekkel vállalta ezt a megbízatást.

– Jó betekintésem volt, hogy mi hogyan működik a közvállalatnál, és mi az, amin esetleg változtatni kellene. Természetesen, ami jó irányba halad, azt szeretném továbbvinni. Az elsődleges terveim között a vízhálózat korszerűsítése és a temetők rendbetétele és korszerűsítése szerepel. Az előbbit önerőből nem igazán tudjuk megvalósítani, ezért meg kell hozzá találni a forrásokat, támogatókat, hogy tudjunk előrelépni. Az utóbbit viszont meg kell próbálnunk önerőből minél jobban rendbe hozni. A közvállalat mindössze két éve használja a kishegyesi temetőket, és ez alatt a két év alatt nem tudtunk egy több évtizedes lemaradást pótolni. Mindenesetre megpróbáljuk mihamarabb helyrehozni a dolgokat. A temetőkkel, a község három települése közül, Kishegyesen van a legtöbb gond. Oda kell majd a legtöbb munkát és eszközt befektetni, persze a többi temetőt is rendben kell tartanunk, hiszen a mi felelősségünk. A vízhálózat szempontjából viszont Bácsfeketehegy van a legrosszabb helyzetben. Ott kell először több égető problémára is megoldást találnunk, ami csakis támogatásokból sikerülhet. A másik két településen is vannak nehézségek, de kisebbek, mint Bácsfeketehegyen – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy ugyancsak szükség lenne a géppark korszerűsítésére és bővítésére, hogy minél több munkát minél hatékonyabban és rövidebb idő alatt tudjanak elvégezni.

– A munkagép hiánya már a korábbi években is nehézséget jelentett, ahogyan most is. Egy gépünk van, és ezt használjuk minden feladat megoldására. Emiatt külsős cégeket kell alkalmazni bizonyos munkákra, ami sokkal nagyobb kiadás, mint ha saját géppel dolgoznánk. A másik probléma a szükséges anyagi háttér biztosítása, de az önkormányzattal karöltve törekszünk a nehézségek megoldására. Az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy partnerek ebben is segítségünkre vannak – mondta el Zabos, majd arról is szólt, hogy az említett problémák mellett napi szinten jelentkeznek kisebb gondok, amelyeket orvosolni kell. Zabos kiemelte, hogy nagyon jó csapat áll mögötte, akikkel összeszokottan dolgoznak, és igyekeznek a lehető legjobbat kihozni a helyzetből.

A Komunál Közvállalat aktuális tevékenységei kapcsán az igazgató elmondta, hogy szezonjellegű munkálatok folynak, s emellett egy komolyabb vízhálózati munkálat is folyamatban van.

– Jelenleg javában zajlik a zöld területek kaszálása, valamint egész éves feladatunk a szemételszállítás. Voltak kisebb problémáink a kamionnal, de sikerült megoldani. Ami a nagyobb munkálatok közül aktuális, az egy új vízhálózat kiépítése egy szeghegyi utcában. Ebben az utcában volt vízhálózat, de olyan kis kapacitású, hogy nem tudott vizet biztosítani a nagy melegekben. Ennél a munkánál a szeghegyi helyi közösség a megbízónk – számolt be Zabos.

A további tervek kapcsán az igazgató elmondta, hogy Kishegyesen már az év elején megkezdték a temetők bekerítését és takarítását. Ez a munka most áll, mivel nincs munkagépük, de hamarosan folytatni fogják. Először a „vad” szeméttelepeket számolják fel, majd folytatják a bozótirtást, végül pedig új kerítést fognak építeni. Az év további részében a bácsfeketehegyi ökokút rendbetétele és felújítása is várat magára.

– Az idő során megmutatkozik, hogy mi az, amire égető szükség van, és azzal fogjuk folytatni a tevékenységeinket – mondta Zabos.