2024. március 29., péntek

Mindenben segítünk

Két évvel ezelőtt nyílt meg Kúlán a falugazdász-iroda

A 2006-ban megalakult Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége 2008-ban kezdte el az úgynevezett falugazdász-hálózat kiépítését, jelenleg 18 község 21 falugazdásza segíti a magyar gazdálkodókat szakmai és pénzügyi szempontból. Turza Szabolcs kúlai falugazdász elmondta, a gazdák kezdetben eléggé visszafogottan keresték fel a Népkör MMK épületében helyet kapott irodát, ma viszont már eléggé szerteágazó tevékenység folyik itt, hiszen nem csupán a pályázatírásnál, hanem a gazdaságok bejegyzésénél szükséges dokumentáció kitöltésénél is segítenek, továbbá naponta tájékoztatják a gazdákat az aktuális pályázatokról, azaz folyamatos a tanácsadás.

− Csaknem két évvel ezelőtt nyílt meg a kúlai falugazdász-iroda, én a második alkalmazott vagyok. Nem egészen egy évvel ezelőtt vettem át a munkát, és minden munkanapon 8 és 12 óra között az érdeklődők rendelkezésére állok. Valójában a gazdák életük folyamán rengeteg „papírmunkával” találkoznak, mint például az új parcellák bejelentése a kincstárban, a különböző űrlapok kitöltése, dokumentumok beszerzése, pályázatok írása stb. Ebben mind segíteni tudunk, és akarunk. Hamarosan terjeszkedni fogunk, ugyanis Nyugat-Bácskában még nem beszélhetünk teljes lefedettségről, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy kúlai, illetve a kupuszinai–doroszlói irodán kívül van rá igény. A gazdák ezen a vidéken megszokták, hogy egyedül vannak, önállóak, ezért főként a szakszerű és idejében történő tájékoztatásra fektetjük a hangsúlyt, hiszen a legtöbb ügy vagy pályázat határidős, ezért mindent időben kell kezdeni, akár dokumentumok begyűjtéséről, akár űrlapok kitöltéséről van szó. A legtöbben eddig a Prosperitati Alapítvány pályázatai esetén igényelték a segítségemet, közülük igen népszerűek voltak a kapcsolható eszközökre, az eszközbeszerzésre, a falusi házak vásárlására kiírt, valamint az ún. startup pályázatok – sorolta beszélgetőtársam.

Szavai szerint az idén észrevehetően megnőtt a tartományi és köztársasági pályázatok iránti érdeklődés, viszont a kúlai magyar gazdák szerintem ezen a területen még mindig nem eléggé tájékozottak, tehát szükség van a kölcsönös és folyamatos kapcsolattartásra.

− A tavalyi és az idei járványhelyzet felrúgta csaknem az összes tervezett előadássorozatot és bemutatót. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezésében volt ugyan egy Téli gazdafórum 2021 elnevezésű, online mezőgazdasági előadássorozat, de az mégsem olyan, mint amikor élőben, élőszóban elmagyarázzuk a gazdáknak a legfontosabb tudnivalókat egy-egy pályázattal, regisztrációval kapcsolatban – fogalmazott a kúlai falugazdász.

Elmondta még, hogy az utóbbi időben folyamatos az érdeklődés az új pályázatok iránt, a legtöbben kapcsolható eszközöket szeretnének vásárolni.