2024. április 24., szerda

Kannabisz miatt nem indul a női 100 méter nagy favoritja

Egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak Sha'Carri Richardsonnak, a női 100 méteres síkfutás új amerikai sztárjának a mintájában, így ebben a számban biztosan nem lesz ott a tokiói olimpián.

Richardson maga ismerte el egy pénteki televíziós műsorban, hogy tiltott szerrel élt és elfogadta az egy hónapos eltiltást, amely július 27-én jár le. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben az amerikai szövetség úgy gondolja, a 4x100 méteres váltóban rajthoz állhat a játékokon, azt ugyanis később rendezik.

„Az érzéseim elvakítottak és rossz útra tereltek. Tudom, hogy nem rejtőzhetek el, csak a fájdalmamat próbáltam enyhíteni" – nyilatkozta az atléta, aki elmondása szerint a marihuánafogyasztással próbálta meg feldolgozni édesanyja közelmúltbeli halálát.

A 21 éves sprinter – a Reuters korábbi értesüléseinek megfelelően – a júniusi amerikai válogatón adott pozitív mintát, emiatt az ott elért eredményét törlik, így hiába nyerte meg a 100 métert nagy fölénnyel, ebben a számban nem indulhat a nyári játékokon.

Richardson helyett várhatóan Jenna Prandini, a 100 méter negyedik helyezettje indul majd egyéniben a klasszikus vágtaszámban Tokióban.

Sha'Carri Richardson az egyik legnagyobb favoritja lett volna a női 100-nak Tokióban. Áprilisban 10.72 másodperccel minden idők hatodik legjobb idejét produkálta, és azóta is jobbnál jobb eredményeket ért el. Az extravagáns külsejű tehetség az amerikai válogatón az elődöntőben nagy, 2,6 méter/másodperces hátszélben 10.64-et futott, majd a fináléban 1 m/mp-es ellenszélben ért el 10.86-ot, és fölényesen győzött.