2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A válságstábra várva

Tanja Jovanović virológus szerint a védőoltások a Delta-variáns esetében is meggátolják a súlyos tünetek kialakulását

A koronavírus Delta-variánsával kapcsolatos eddigi értesülésekről számolt be az SZRTV vendégeként Tanja Jovanović virológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja. Emlékeztetőül, az egészségügyi minisztérium csütörtöki közleményének értelmében szekvenálással a Delta-variánst eddig két szerbiai állampolgár pozitív koronavírustesztjéből mutatták ki. Jovanović elmondása szerint két fiatal hegymászóról van szó, akik tizennyolc társukkal egyetemben Oroszországban jártak és június 26-án tértek haza, már a betegség tüneteivel. Az egyik férfinél a magas láz mellett elváltozások alakultak ki tüdején, a másik csupán általános levertségről számolt be. A szakértő megerősítette, hogy egyikük sem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Mint hozzátette, a többi hegymászót is tesztelni fogják, legtöbbjük kragujevaci, belgrádi, priboji és sjenicai illetékességű.
A Delta-variáns jelenléte nem lepte meg a szakmát, tekintettel arra, hogy a világ legtöbb országában körforgásba került, éppen ezért végeztek a laboratóriumokban a korábbiakhoz képest gyakrabban szekvenálást, főleg a külföldről hazatért szerbiai állampolgárok pozitív tesztjeit elemezték, emelte ki Tanja Jovanović.
– A Delta-variáns, a SARS–CoV–2 első variánsához képest, gyorsabban terjed, fertőzőbb, másmilyen klinikai kórképet generál. A fiatalabbaknál az esetek többségében súlyos megfázás tünetei alakulnak ki, ezeket nem minden esetben kíséri láz és a páciensek csak ritkán tesznek említést a szaglás és az ízérzékelés elvesztéséről. Másoknál ez a variáns is súlyos tüneteket válthat ki, ezt támasztják alá az indiai történések. A Szerbiában alkalmazott védőoltások az említett variáns elleni védelemben is hatékonynak bizonyultak, azzal, hogy a hatékonyság valamelyest alacsonyabb. A Szerbiában alkalmazott védőoltásoknak a súlyos tünetek kialakulásával szembeni hatékonysága 80-95 százalékos, ez hasonló a Delta-variánssal szemben is, míg az említett variánssal való fertőződéssel szembeni védettség 60–80 százalékos – taglalta Jovanović.
Újságírói kérdésre, hogy a Delta-variáns miatt indokolt lenne-e összeülnie a válságstábnak, Jovanović a következőket válaszolta: „A Delta-variáns egyik jellemzője az, hogy ellenállóbb a magas hőmérsékletekre. Nyár van, sokan utaznak. Hiszem, hogy a válságstáb figyelembe veszi ezeket a tényezőket és felülvizsgálja az érvényes szabályok revíziójának a lehetőségét. Ugyanakkor a járványügyi óvintézkedéseket eddig sem helyezték hatályon kívül, ha azokat betartanák, kevésbé kellene aggódni."
Verica Ilić epidemiológus az N1 tv-nek nyilatkozva kifejtette: „Most, hogy a Delta-variáns bizonyítottan megjelent Szerbiában, a válságstábnak érdemes lenne felébrednie, hiszen feladata nem merülhet ki annak az ismételgetésében, hogy »mi meghoztuk a szükséges intézkedéseket, ám ezeket senki nem tartja be«. A válságstáb feladata szembeszállnia az intézkedéseket megkérdőjelezőkkel és kiharcolni a korlátozások betartatását." Nem lehet folyamatosan a polgárokat hibáztatni, amiért nem tartják be az óvintézkedéseket, hiszen a polgároknak jogukban áll nem megérteni azt, amit a szakértőknek tudniuk kell – közölte Verica Ilić, aki sikertelennek minősítette az oltási kampányt.

74 új fertőzés – 4 elhunyt

A pénteki járványjelentés szerint 8065 tesztet végeztek el, ebből 74 eredménye volt pozitív (0,9 százalék). A vizsgált egy napban 4 Covid-fertőzött hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 7051. A kórházakban 288 Covid-fertőzöttet kezelnek, 11-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 5 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken egyet sem.