2024. április 23., kedd

A miniszter a felügyelőséggel fenyeget

Momirović: A Gea Toursnak meg kell szervezni a polgárok Görögországból való hazaszállítását

Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter pénteken bejelentette, felügyelőségi ellenőrzést rendelt el a Gea Tours utazási irodánál, miután megtudta, hogy az utazási vállalat lemondta utasainak hazaszállítását Görögországból. A miniszter megengedhetetlennek nevezte, hogy szerb turistákat külföldön hagyjon egy ügynökség.
A hét elején a szerb média arról értesült, hogy az a kilenc szerb turista, aki a Gea Tours belgrádi vállalat kisbuszával utazott Görögországba nyaralni, a tengeren ragadt, az utazási iroda ugyanis bejelentette, nem szervezi meg a hazaszállításukat. Erről a vállalat a saját elérhetőségein tett bejelentést, miszerint meghatározatlan időre leáll a turisták Görögországba történő szállításával, mert a görög határőrség és rendőrség ellehetetleníti őket a munkában. A szóban forgó utazási iroda internetes portálja egyikében még azt is kifejtette, hogy a görög hatóságok zsarolták őket, mert ilyen és hasonló módszerekkel szeretnék tudatni, hogy a szerb turisták nem szívesen látottak náluk.
A szerb médiaértesülések szerint az utasoknak, akik a hét elején lépték át a görög határt, már érkezéskor szembesülniük kellett a gondokkal. A céget ugyanis megbírságolták, mert a görög védőintézkedések szerint a kisbuszok csak fél kapacitással szállíthatnak turistákat, vagyis a kilencszemélyes kisbuszban csupán négyen utazhattak volna, holott a kisbusz tele volt.
Zoran Balović, a Gea Tours igazgatója a Nova.rs portálnak nyilatkozva elmondta, amióta megkezdődött a görög turistaidény, több alkalommal gond nélkül átlépték a határt, nem tudtak arról, hogy a görög hatóságok szigorítottak a szabályokon, és amíg az autóbuszok 80 százalékban tölthetik fel a járművet utasokkal, a kisbuszok csupán fél kapacitással közlekedhetnek. Az igazgató szavai szerint a görög rendőrség nemcsak az utazási irodát hurcolta meg, hanem az utasait is, hiszen előállították őket, ujjlenyomatot vettek tőlük és 13 órán keresztül várakoztatták őket. Balović, mint elmondta, ügyvédet fogadott, akinek köszönhetően elengedték az utasokat. Kiemelte, jelenleg 32 utasuk vár Görögországban, de nem tud megfelelő számú járművet és beoltott sofőrt találni, hogy az utasokat hazahozzák.
– Már húsz éve végezzük ezt a munkát. Sehol másutt, csak a görög határon volt gondunk. Nem akarják, hogy az utasok kisbusszal érkezzenek. Ez ügyben már fordultunk segítségért a YUTA-hoz, sőt a nagykövetséghez is, ám azt mondták, hosszú és drága eljárás ez, hiszen görög ügyvédet kell fogadni – mondta Balović.
Tomislav Momirović ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, az utazási vállalatot arra kötelezik majd, hogy tegyen meg mindent, hogy a polgárok biztonságban hazajussanak.
– A Gea Tours menetrenden kívüli nemzetközi közúti utasszállításhoz szükséges licenccel rendelkezik és az adatbázisunk szerint van annyi autóbuszuk is, amennyivel zavartalan szállítást végezhetnek Görögországba – áll Momirović közleményében, amely rámutat arra is, hogy az utasszállítással foglalkozó vállalat pénzügyi támogatást kapott a járvány okozta nehézségek áthidalására.
– A lakosság és a munkájuk iránti felelősség felvállalására számítok, illetve arra, hogy autóbuszokat és nem kisbuszokat küldenek sürgősen a kilátástalan helyzetben hagyott polgárokért – fogalmazott a miniszter.