2024. március 29., péntek

Megjelent a kisérettségi végleges eredménye

Türelmetlenül várták a vizsga végleges eredményét a jövendőbeli középiskolások. Ezt követően már csak az ún. kívánságlista kitöltése és a beiratkozás marad hátra a kisérettségiből.

Milan Pašić oktatásügyi segédminiszter a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy a kisérettségizők a tesztfeladatok több mint 60 százalékát megcsinálták, és az elért pontszámok miatt megemelkedhet a középiskolákba való bejutás ponthatára is.

Hozzátette, hogy 6600 fellebezést nyújtottak be, és ezek 93 százalékát elsőfokon, míg a maradék 7 százalékot másodfokon vizsgálták. A legtöbb fellebbezést a matematikai teszt miatt adták be, ezt követte az anyanyelv, végül pedig a kombinált teszt.

A pontok megtekintését követően a végzős diákok kitöltik a kívánságlistát, amelyet elektronikus formában már június 26-a óta megtehetnek. Ezzel kapcsolatban a segédminiszter elmondta, hogy ezt tegnapig a diákok mintegy 15 százaléka megtette. Az iskolában a hétvégén 8 és 16 óra között várják a diákokat, míg elektronikus formában holnap 15 óráig jelentkezhetnek.

Pašić elmondta, hogy a diákok jövő szerdán megtekinthetik a kívánságlistát, illetve jelenthetik, amennyiben módosítanának rajta. A végleges listát július 11-én adják közre, míg az iratkozásra július 13–14-e között kerül sor.