2024. április 20., szombat

Fiákerrel az idegenforgalom fejlesztésért

A zentai Táltos Lovasklub terveiről

A zentai Táltos Lovasklubot a zentaiaknak, illetve a környékbeli lótartóknak nem kell bemutatni, mert az egyesület tagjai mindent megtesznek azért, hogy a lovaglás, a fogatoskocsi-hajtás, a fiákerezés s általában a lótenyésztés mindinkább letűnőfélben lévő hagyománya megmaradjon.

Sajnos a pandémia ideje alatt a Táltos Lovasklub is kénytelen volt meghőkölni, és rövidebbre fogni a gyeplőt, de ahogyan szépen lassan kezd visszatérni minden a normális kerékvágásba, ők is igyekeznek ismét hallatni magukról és tevékenységükről. Így az elmúlt hétvégén a zentai Tiszavirág Fesztiválon is találkozhattunk velük, és aki igényelte, azt elvitték egy sétakocsikázásra a város szívében. Novák Károly, a zentai Táltos Lovasklub elnöke elmondta, hogy a helyi turizmust fejlesztő projektjüket népszerűsítették, amelynek keretében a Zentára érkező turistákat vinnék körbe a városba, hogy megtekinthessék a nevezetességeket. Az ezzel kapcsolatos pályázatukat már be is adták a zentai önkormányzathoz, bízva abban, hogy sikerül némi támogatásra szert tenniük.

A zentai fiákeresek minden fontosabb eseményen szeretnének ott lenni

A zentai fiákeresek minden fontosabb eseményen szeretnének ott lenni

– Attól függetlenül, hogy megnyerjük-e ezt a pályázatot, amennyiben meghívnak minket, bármikor szívesen megjelenünk a városi rendezvényeken, hogy a magunk módján támogassuk a turizmus fejlődését – magyarázta a lovasklub elnöke, aki abbéli reményének is hangot adott, hogy az idén a hagyományos lovastalálkozójukat is meg tudják majd tartani. Beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a lovastanyát is a lehetőségeikhez mérten kicsinosították, és kerítést húztak köré. Novák elmondta, hogy több fiatal is csatlakozott a klubhoz, akik még kezdő lovasok, és most lendülnek bele a lovaglásba, akiket igyekeznek támogatásban részesíteni. Ezenkívül bármikor ki lehet látogatni a tanyára, ahol lovaglásokat is szerveznek.

Vartus Szabolcs, a lovasklub alelnöke emlékeztetett, hogy a Magyarok Kenyere Kárpát-medencei rendezvényének Zenta város önkormányzata, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Zentai Gazdakör mellett ők is a házigazdái voltak, és lényegében ők biztosították a fiákeres felvonulást. Abbeli reményének is hangot adott, hogy a Tiszavirág Fesztivál után Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetével is folytatódik az együttműködésük, ugyanis minden rangos zentai rendezvényen szeretnének közreműködni. Az már biztos, hogy legközelebb a Felsőhegyen július 11-én megrendezésre kerülő jubileumi, 60. aratóünnepen is jelen lesznek. Elmondta továbbá, hogy a községben jelenleg mintegy 15-16 fiákerest tartanak számon, azzal, hogy vannak még olyanok, akik szeretnének fiákert beszerezni, és ezért is fontos számukra pályázati támogatáshoz jutni.