2024. március 28., csütörtök

Előnyben a körkörös gazdaság és a hulladékfeldolgozás

A Városi Kertészet Közvállalat komposztáló részlegét, valamint a közterületekről összegyűjtött növényi hulladékfeldolgozót tegnap megtekintette Miloš Vučević polgármester, Irena Vujović környezetvédelmi miniszter, Daniela Funke, a Nemzetközi Együttműködés Német Szervezetének (GIZ) igazgatója és Thomas Schieb Németország belgrádi nagykövete.

A komposztáló földterület a Klímaváltozáshoz Alkalmazkodó Hulladékkezelés projektjének keretében alakították ki.

A polgármester elmondta, hogy ez a beruházás azt mutatja, hogy Újvidék és Szerbia a nemzetközi partnerekkel együtt sokat fektet be a zöldprogramokba. Elmondása szerint az a hulladék, amely mostanáig csak problémát jelentett, most a megfelelő feldolgozással ökológiai lehetőségeket biztosít.

– A biomassza-komposztálás újabb felhasználási értéket jelent majd, ugyanis ezáltal humusszá alakul át, ami a zöldesítést és városunk környezetének megőrzését szolgálja. Köszönettel tartozunk a német nagykövetségnek és a GIZ-nek, amely 400 ezer eurós támogatást biztosított, a városi önkormányzat pedig további 40 millió dinárral járult hozzá a projekt megvalósításához. Az illetékes minisztériummal a nagy méretű öntözőberendezések kiépítésével kapcsolatosan is együttműködünk. Az idén a minisztérium a város számára 90 millió dinárt biztosított, míg önkormányzatunk erre a célra további 30 millió dinárt különített el. Előttünk áll még a Regionális hulladéktelep kiépítése is, amellyel kapcsolatban szintén együttműködünk az európai partnereinkkel  – emlékeztetett a polgármester.

Szerinte már a jövő év elejére elkészülhet a szükséges dokumentáció a pályázat kiírására, ami után a munkálatok is megkezdődhetnek. Hozzátette, hogy hamarosan várható a központi szennyvíztisztító kiépítésére vonatkozó szerződés aláírása is, valamint csaknem 100 kilométernyi csatornahálózat felújítására a városban, illetve Csenejen és Kiszácson.

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy egy ilyen, nagy jelentőségű projekt kivitelezésének sikerességében Szerbia és Németország kiváló együttműködését látja.

– Újvidék intenzív lépéseket tesz a környezetvédelem terén. Ez az első, kiépített terület a növényi hulladék feldolgozására, amelynek köszönhetően számos más téren is felhasználhatják ennek előnyeit. Mindenekelőtt a zöldesítésre és a fűtésre, és a bioanyag nem kerül a hulladéktelepre. A várossal több területen is együttműködünk, főként a zöldesítés terén, amelynek keretében számos projektet megvalósítunk – mondta Vujović.

Daniela Funke, a GIZ igazgatója elégedettségének adott hangot amiatt, hogy Újvidék szép példája a körkörös gazdaságnak, tapasztalatai az ország más városaiban is hasznosíthatók.