2024. április 17., szerda

PopUp nagykövetség az újvidéki Selyemgyárban

A Đorđe Rajković utcában lévő, valamikori selyemgyár épületében kialakított művelődési állomáson tegnap délután Miloš Vučević polgármester és Sian MacLeod brit nagykövet asszony a kétnapos programsorozat megnyitóján megkönnyebbülésüknek adtak hangot amiatt, hogy a járvány enyhülésének köszönhetően végre ilyen jellegű eseményeket is megtarthatunk. – Eltökélt szándékunk, hogy a britekkel kialakított, jó kapcsolatunkat tovább mélyítsük – jelentette be a polgármester.

A polgármester elkalauzolja Sian MacLeod-ot a rendezvényen

A polgármester elkalauzolja Sian MacLeod-ot a rendezvényen

A PopUp-on keresztül Újvidék polgárai közelebb kerülhetnek, betekintést nyerhetnek mindabba, amit a brit nagykövetség szervez és tesz Szerbiában, a programokba, a projektekbe. Mindenekelőtt a partneri viszonyokra fektetik a hangsúlyt, azokra a kapcsolatokra, amelyeket a brit kormány szerbiai intézményekkel és újvidéki magánszemélyekkel alakított ki. A tematikus program a szerb–brit kapcsolatápolás jelentőségére igyekszik rámutatni, mind a kultúra, mind a gazdaság és a környezetvédelem terén is. Ez utóbbi területet azért fontos kiemelni, mert novemberben az ENSZ Glasgow városában szervezi majd meg a klímaváltozással kapcsolatos, globális konferenciát.

Azok, akik ma ellátogatnak a Selyemgyárba, többet megtudhatnak a Chevening Scholarship programról, amelyen keresztül a brit kormány a szigetország egyetemein történő továbbtanulást finanszírozza külföldi, diplomás egyetemisták számára, szerveznek egy urbánus körülményekhez adaptált kertészetet népszerűsítő műhelymunkát, láthatunk egy filmet David Attenborough-ról és a klímaváltozásról, az Egyetemista Művelődési Központ közreműködésével pedig egy kiállítást szerveznek arról, hogy a briteknek milyen szerepük volt a második világháborúban a Jugoszlávia területén zajló eseményekben. Kirándulás is lesz a kaboli–péterváradi rétre és a kaboli kolostorba.

A PopUp nagykövetségek elnevezésű elképzelés 2016-ban formálódott meg, egy svájci nagykövet az ötletadó. A programokkal azt szeretnék elérni, hogy a polgárok közelebb kerüljenek egy-egy ország államberendezéséhez, testközelből megismerkedhessenek annak kínálatával, lehetőségeivel, és ezáltal az államok közötti bilaterális kapcsolatokat egy magasabb szintre emelhessék. A diplomáciai képviseletek világszerte elfogadták ezt a koncepciót, a kommunikációfejlesztés, és az új, hatékonyabb munkaformátumok kialakításának reményében.