2024. március 29., péntek

Döntöttek Szabadka Város elismeréseinek odaítéléséről

Viták és egyhangú döntések a képviselő-testület ülésén

A szabadkai városi képviselő-testület tegnap tartotta meg sorrendben 11. rendes ülését, amelynek keretén belül a város elismeréseinek odaítéléséről is döntöttek. A Pro Urbe díjra felterjesztett személyek, illetve csoport kitüntetését mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék képviselői támogatták, míg Tomislav Karadžić üzletember, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség tiszteletbeli elnökének díszpolgári címével kapcsolatban az ellenzék részéről számos ellenérv hangzott el.

A képviselő-testületi ülésen 54 képviselő vett részt. Tomislav Karadžićot Szabadka Város Sportszövetsége terjesztette fel a díszpolgári címre. Az üzletember kitüntetését a hatalmi koalíció tagjai egyhangúlag támogatták, kihangsúlyozva Karadžićnak a sport területén végzett munkáját, amit több labdarúgóklub és szövetség élén hajtott végre. Az ellenzék ezzel szemben Tomislav Karadžić korrupciógyanús ügyeire hívta fel a figyelmet, illetve kihangsúlyozta, hogy az üzletember megítélése problematikus, amit szerintük a díszpolgári címre való felterjesztését hírül adó cikkekre érkezett kommentárok, észrevételek is bizonyítanak. Dr. Süli Endre matematikus, Lovas Ildikó író, valamint a Naše malo nekome je sve Szabadka jótékonysági Facebook-csoport Pro Urbe díjjal való kitüntetését egyhangúlag támogatták a képviselők.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elmondása szerint Tomislav Karadžić megérdemelten kapja meg a díszpolgári címet.

– Tomislav Karadžić az egyik legsikeresebb szabadkai, illetve szerbiai üzletember és sportmunkás, akinek munkáját külföldön is elismerik. Az ellenzék kritikáját megalapozatlannak tartom, hisz az szurkolói hevülettel felfűtött újságcikkekre és nyilatkozatokra hivatkozik, és ezek nem alkalmasak arra, hogy ezek alapján ítéljünk meg egy életművet. A képviselő-testület ma nemcsak egy elismerés odaítéléséről döntött, hanem egy régi mulasztását törlesztette, ugyanis Tomislav Karadžić már korábban is megérdemelte volna a díszpolgári címet. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy személyesen is ismerhetem Tomislav Karadžićot és a családját – fogalmazott a polgármester.

Az ellenzék részéről Miroslav Milojević, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport frakcióvezetője nyilatkozott a médiának.

– Nem támogattuk azt, hogy Tomislav Karadžić díszpolgári címet kapjon, és az ülésen történő felszólalásom alkalmával igyekeztem feleleveníteni azt, hogy az ország olyan fontos szereplői, mint például Aleksandar Vučić, jelenlegi államfő és Zvezdan Terzić, a Crvena zvezda elnöke korábban hogyan nyilatkozott Karadžićról. A Pro Urbe díjjal kapcsolatban el kell mondani, hogy dr. Süli Endre személyében egy lenyűgöző életpályával rendelkező tudóst ismerhettünk meg, aki munkásságával kiemelkedik az elmúlt évek díjazottjainak névsorából. Úgy gondolom, hogy Süli Endre megérdemli, hogy a közeljövőben a Pro Urbe díjnál magasabb szintű elismerésben részesüljön – fogalmazott a képviselő.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői mind a díszpolgári cím, mind a Pro Urbe díj jelöltjeit támogatták. Nágel János frakcióvezető szavai szerint a képviselők nem hagyatkozhatnak pletykákra.

–Függetlenül attól, hogy hosszú ideje tartó gazdasági és sporttevékenysége során pozitív és negatív jelenségek is kísérték Tomislav Karadžić munkásságát, a sport terén maradandót alkotott, hisz harminc éve folyamatosan jelen van Szerbia sportéletének legmagasabb szintjein. Képviselőként az a feladatunk, hogy próbáljunk objektív módon átlátni a dolgokon, és nem hagyatkozhatunk arra, hogy bizonyos személyeknek vagy csoportoknak mi a véleményük a díjazottról. A Pro Urbe díj kapcsán egyhangú határozat született, ami azt jelenti, hogy mind a hatalom, mind pedig az ellenzék képviselői méltónak találták a díjra a jelölteket – fogalmazott Nágel János.

Az ülésen emellett többek között döntés született Szabadka Város képviselő-testülete ügyrendjének módosításáról, amit egyebek mellett a bunyevác nyelv hivatalossá tétele tett indokolttá, ugyanakkor a képviselők elfogadták a Temetkezési Kommunális Közvállalat és a Palicsi Park Kft. idei évre vonatkozó működési tervének első módosítását.