2024. március 29., péntek

Közös kincseink és Kölyök kaláka

Csaknem százharminc gyermek táborozik Óbecsén

A napokban nagy a zsongás Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, ugyanis két tábornak ad helyet egyszerre az egyesület épülete. Június 28-a és július 2-a között, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, már másodszor szerveznek néptánctábort Közös kincseink címmel. A szervezőktől megtudtuk, hogy a tábor célja a néptánc és a népdal megszerettetése, a népdalok megismertetése, a népszokásainkkal való ismerkedés, valamint a közös kincseink megőrzése.

– A táborba alsós és felsős korosztályú gyermekek, illetve középiskolások jelentkeztek, mintegy hetvenen, akik három csoportba osztva tanulnak. Sajnos a járványügyi helyzet miatt nem mertünk bentlakásos tábornak megszervezni, így csak óbecseiek vesznek részt, akik otthon alszanak, csak napközben járnak be a kultúrkörbe. A kisebbek szatmári anyagot tanulnak, amelyet Fenyvesi Zénó és Somos Léna tanítanak, akik a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A másik tájegység egy erdélyi anyag, felcsíki táncokat tanít Szabó Róbert, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány táncoktatója. Ezenkívül a legidősebbek mérai táncokat tanulhatnak Németh Antal és Panyi Katalin békéscsabai néptáncoktatóktól. Naponta hatórás foglalkozást tartanak, amelyen a Fokos zenekar kíséri a tanítást, de emellett Kovács Franciska népdalénekes vezetésével népdaloktatás is zajlik – mondta Cseszák Korcsik Anikó, a tábor szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a táborozók egyik nap drámapedagógiai játékokat játszottak Rókus Zoltán színművésszel, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjával, de voltak hagyományápolós programok, táncház, koncert és hangszerbemutató is – nyilatkozott Cseszák Balázs, a Forrás MNKOK elnöke.

Ugyanebben az időben a Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ Kölyök kaláka címmel tart kézműves tábort a Petőfi kultúrkörben.

– Az egyesületünk igyekszik a népművészet terén többféle rendezvényt szervezni, az egyik ilyen a Kölyök kaláka népművészeti kézműves gyermektábor, amely először kerül megszervezésre. A táborban mintegy hatvan alsós korosztályú gyermek vesz részt, ők különböző régi mesterségeket, illetve kézműves foglalkozásokat ismernek meg az öt nap alatt. A táborozók gyöngyöt fűztek, nemezeltek, agyagoztak, elsajátították a fonás és szövés alapjait, levenduladíszes gyertyát öntöttek, megpróbálták a kosárfonást és az anyagfestést is, a továbbiakban népdaloktatás és népmesedélután is lesz. Ezenkívül hagyományápolós programokkal is várjuk a táborozókat, táncház, népszokások, illetve koncert és hangszerbemutatót is láthatnak a gyerekek. A tábor célja a régi mesterségek tudományának bemutatása és átadása, valamint megszerettetése az ifjú nemzedékkel – tette hozzá a Forrás MNKOK elnöke.

A tábor, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, kiállítással ér véget, amelyen a táborlakók kiállíthatják munkáikat.