2024. április 25., csütörtök

Kertészkedni negyven fokon

A szabad ég alatt termesztett sárgarépa szedése külön odafigyelést igényel

Egyre nagyobb mennyiségben kerül a piacokra a friss kertészáru – elsősorban a paradicsom és a paprika. Ez az az időszak, amikor a kertészek megpróbálják értékesíteni azt, amit megtermeltek. A negyven fokos hőségben azonban ez nem egyszerű feladat. Még a szabad ég alatt termesztett sárgarépa szedése is külön odafigyelést igényel.

Folyamatban van a korai sárgarépa szedése a muzslyai Csíkos család kertészetében. A nagy forróság miatt már a hajnali órákban munkához látnak. Mintegy öt hektáron termesztenek korai sárgarépát, amelynek a szedése tart.

– Hektáronkénti 50-60 tonnás termést várunk. Mindet a Császárkert Kft.-be adjuk át. A nagy meleg miatt csak délután két óráig szedjük, hogy legyen idő arra, hogy az aznapi termés a hűtőházba kerüljön. Vagyis, hogy a második műszak dolgozóinak legyen ideje arra, hogy megmossa és le is hűtse az aznapi mennyiséget – mondta Csíkos Ernő kertész.

Csíkosék kertészetében 7000 négyzetméternyi fóliasátorban termelnek paradicsomot, paprikát, szabad ég alatt pedig húsz hektáron sárgarépát.

– Ezt most már úgy lassan öt éve csináljuk. Úgy gondolom, hogy érdemes volt belefogni. Amikor az ember valamit nagyban akar termeszteni, akkor persze gépesíteni kell. Évről évre vásárolunk új eszközöket, de még nincs a kör bezárva, annak ellenére sem, hogy elég jól megoldottuk a gépesítést – mondta.

A forróság ellenére jó állapotban van a kertészáru a fóliasátrakban. A szedését azonban nehezíti a nagy forróság. A bánáti kertészek hozzászoktak a szélsőséges időjáráshoz.

– Már öt órakor a fóliában vagyunk és kilenc-tíz óráig – naptól függ – dolgozunk ott, majd onnan „kiszökünk”. Igyekszünk egy-kettő leszedni az árut. A hűvösben kiválogatjuk vagy ládába rakjuk a terményt, ahogy azt már a vevő kéri – számolt be a kertész.

A családi gazdálkodásból kiveszik a részüket a fiatalok is, akik az egyetemi tanulmányai befejezése után folytatni szeretnék a hagyományt. Termékeiket a Császárkert Kft.-n keresztül értékesítik, de kertészárujuk eljut az újvidéki Nagybani piacra és Belgrádba is.