2024. március 28., csütörtök
EB-HÍREK

Chiellini visszatér

A csapatkapitány Giorgio Chiellini felépült sérüléséből, így ott lesz az olasz válogatottban a belgák elleni Európa-bajnoki negyeddöntőben. A 36 éves hátvédet két hete, a Svájc ellen 3:0-ra megnyert második fordulós találkozó 24. percében kellett lecserélni combsérülés miatt. Később ki kellett hagynia a Wales elleni csoportmeccset (1:0) és az Ausztria ellen hosszabbítás után 2:1-re megnyert nyolcaddöntőt is. A Juventus veteránja napok óta a többiekkel készül, és egybehangzó olasz sajtóértesülések szerint a kezdő tizenegyben kap helyet péntek este, az őt helyettesítő Francesco Acerbi pedig a kispadra kerül. Roberto Mancini várhatóan csak ezen az egy helyen változtat a csapatán, amely pénteken 21 órakor csap össze Münchenben a belgákkal.

De Boer megy…

Távozik posztjáról Frank de Boer, a holland válogatott szövetségi kapitánya. Csapata vasárnap az Eb budapesti nyolcaddöntőjében 2:0-ra kikapott az előzetesen esélytelenebbnek tartott csehektől, és akkor még nem válaszolt a jövőjét firtató kérdésekre. Az 51 éves szakember – aki játékosként 112-szer szerepelt hazája válogatottjában – tavaly szeptemberben vette át a holland nemzeti együttes irányítását úgy, hogy az eredeti megbízatása 2022 végéig szólt. Az Eb csalódást hozott a korai kieséssel, és a szövetség kedden jelentette be, hogy nem folytatják a közös munkát, miután elfogadták Frank de Boer lemondását a csapat teljesítményének értékelését követően. A távozó szövetségi kapitány vezetésével a hollandok 15 mérkőzésből nyolcat nyertek meg.

... Deschamps marad?

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke szerint marad a posztján Didier Deschamps szövetségi kapitány, akinek csapata hétfőn 3:3-as játékidő után, büntetőpárbajban kiesett az Eb bukaresti nyolcaddöntőjében. „Kedden este röviden beszéltem vele, és az a benyomásom, hogy nem fog lemondani. Abban maradtunk, hagyunk egy hetet arra, hogy leülepedjenek a dolgok, és utána találkozunk, és megtárgyaljuk a helyzetet” – mondta az Europe rádióadónak Noël Le Graët. Az FFF vezetője kitért arra, hogy sosem szabad a pillanat hevében fontos döntést hozni, és részletes jelentést ígért a 2018-ban világbajnok csapat Eb-szerepléséről. „Kielemezzük a meccseket, Didier népszerűségi mutatóit és a játékosokhoz való viszonyát is. Persze az is fontos, hogy legyen kedve és motivációja a folytatáshoz” – tette hozzá. A játékosként 103-szoros válogatott, világ- és Európa-bajnok Deschamps 2012 óta dolgozik szövetségi kapitányként, és a 2022-es katari vb végéig szól a szerződése.

Góllövőlista

Az Eb góllövői, 5 gólos: Ronaldo (portugál). 4 gólos: Benzema (francia), Forsberg (svéd), Schick (cseh). 3 gólos: Lewandowski (lengyel), Lukaku (belga), Šeferović (svájci), Sterling (angol), Wijnaldum (holland). 2 gólos: Depay (holland), Dolberg (dán), Dumfries (holland), Havertz (német), T. Hazard (belga), Immobile (olasz), Jaremcsuk (ukrán), Jarmolenko (ukrán), Locatelli (olasz), Maehle (dán), Morata (spanyol), Perišić (horvát), Pessina (olasz), Poulsen (dán), Sarabia (spanyol), Shaqiri (svájci), F. Torres (spanyol). 1 gólos: Aljoszki (macedón), Arnautović (osztrák), Azpilicueta (spanyol), Baumgartner (osztrák), Braithwaite (dán), Chiesa (olasz), Christensen (dán), Claesson (svéd), Damsgaard (dán), De Bruyne (belga), Dovbik (ukrán), Dzjuba (orosz), Embolo (svájci), Fiola (magyar), Gavranović (svájci), Goretzka (német), Gosens (német), Gregoritsch (osztrák), Griezmann (francia), Guerreiro (portugál), Holeš (cseh), Jota (portugál), Insigne (olasz), Kahveci (török), Kalajdžić (osztrák), Kane (angol), Lainer (osztrák), Laporte (spanyol), Linetty (lengyel), McGregor (skót), Meunier (belga), Mirancsuk (orosz), Modrić (horvát), Moore (walesi), Oršić (horvát), Oyarzabal (spanyol), Pandev (macedón), Pašalić (horvát), Pogba (francia), Pohjanpalo (finn), Ramsey (walesi), C. Roberts (walesi), Schäfer (magyar), Škriniar (szlovák), Szalai Á. (magyar), Vlašić (horvát), Weghorst (holland), Zincsenko (ukrán). Öngól: Demiral (török, Olaszország ellen), Szczęsny (lengyel, Szlovákia ellen), Hummels (német, Franciaország ellen), Dias (portugál, Németország ellen), Guerreiro (portugál, Németország ellen), Hrádecký (finn, Belgium ellen), Dúbravka (szlovák, Spanyolország ellen), Kucka (szlovák, Spanyolország ellen), Pedri (spanyol, Horvátország ellen).

A negyeddöntő párosítása

Eb-negyeddöntő: Svájc–Spanyolország (július 2., péntek, 18.00). Belgium–Olaszország (július 2., péntek, 21.00). Csehország–Dánia (július 3., szombat, 18.00). Ukrajna–Anglia (július 3., szombat, 21.00).