2024. április 19., péntek

A halott halálcsoport

A németek angolok elleni 2:0-s vereségével valóra vált az, amit az Eb előtt valószínűleg csak nagyon kevesen gondoltak volna: a Magyarországgal tarkított F jelű kvartett mindhárom továbbjutója már a nyolcaddöntőben kiesett. A 2018-as vb-győztes Franciaország Svájctól, a 2016-os Eb-győztes Portugália Belgiumtól, a 2014-es világbajnok Németország pedig Angliától kapott ki a legjobb 16 között.

A kontinensviadal kellős közepén messzemenő következtetést nehéz levonni. Magyarázkodás a kiesésre már van a franciáknál (Netflix és videójátékozás) és a németeknél (gyáva és lélektelen játék) is, a portugáloknál pedig egyedül Cristiano Ronaldo nyilatkozott csalódottan a tornán való teljesítménnyel kapcsolatban, de az ötszörös aranylabdás legalább elismerte az ellenfél erényeit. Az ágrajzra tekintve továbbra is az lehet az érzésünk, hogy nagyon egyoldalú, hiszen a felső ágon Belgium–Olaszország és Svájc–Spanyolország összecsapást rendeznek, míg az alsón Ukrajna–Anglia és Csehország–Dánia találkozóra kerül sor. A papírforma szerint az angolok elé már leterítették a vörös szőnyeget egészen a Wembley-döntőig, fent pedig nehéz bármiféle jóslatba bocsátkozni. Persze, amint azt a nyolcaddöntős példák szemléltetik, és a futball örök klasszikusa is mondja, egy meccsen bármi megtörténhet. Az eddigiek alapján az látható, hogy Roberto Mancini olasz futballreformja működik, Roberto Martínez végre jól használja a belgák erősségeit – és még egy De Bruyne is segít neki –, a spanyoloknál pedig Luis Enrique gyakorlatilag csatár nélkül is gólesőt tud varázsolni. Anglia szövetségi kapitánya, Gareth Southgate elsőként a Nationalelf ellen alkalmazta háromvédős rendszerét, amely helyet adott a szélső védők felfutásainak, ezzel együtt a bátrabb támadójátéknak is. A mutatott futball alapján még egy együttest lehet komoly favoritnak tekinteni, ez pedig a dán. Kasper Hjulmand, úgy tűnik, nemcsak taktikailag, hanem mentálisan is felkészítette legénységét, hiszen az északi gárda azt követően brillírozik, és játszik intenzíven, hogy az első mérkőzésükön kis híján elveszítették csapatkapitányukat, Christian Eriksent. A java viszont még csak most jön!

És még valami: az elkövetkező időszakban a nagy hármas búcsúja után sokan támadják és megkérdőjelezik majd Magyarország nemzeti tizenegyének csoportbeli teljesítményét. Ennek ellenére kétségünk se legyen afelől, hogy Marco Rossi irányításával jó úton halad a magyar csapat. Egy normális sorsolás során a francia–portugál–német hármas nem is kerülhetett volna egy csoportba, külön-külön pedig lehet, hogy elsőként zárnak egy négyesben, és nem azzal lettek volna elfoglalva, hogy egymás erejét szívják el az Eb első harmadában…