2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A címvédő letette névjegyét

A Tour de France szervezői idén a viadal ötödik etapjára időzítették az első egyéni időfutamot, amely egy 27 kilométeres, több emelkedőn is áthaladó megmérettetés volt. Mielőtt azonban a legnagyobb favoritok elrajtoltak volna, a sportág szempontjából örvendetes hír látott napvilágot, őrizetbe vették ugyanis azt a nézőt, aki táblájával tömegbukást okozott a szombati nyitószakaszon. A nő még a rendőrök kiérkezése előtt elhagyta a helyszínt, ezután pontos személyleírást tettek róla közzé, és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt indult ellene eljárás. A Cyclingnews szakportál az RTL-re hivatkozva közölte: a nőt azonosították, megtalálták és őrizetbe vették Landerneau-ban, és 1500 eurós pénzbírsággal szankcionálják, ha az érintettek sérülései nem vezetnek három hónapon tovább nyúló keresőképtelenséghez.

A tegnapi kronón sokáig úgy tűnt, a szám Európa-bajnoka, Stefan Küng ünnepelhet majd, ám az utolsók közt induló tavalyi győztes, Tadej Pogačar hatalmas időt repesztve megelőzte a svájcit. A szlovén alig néhány másodperccel maradt le a sárga trikóról, Mathieu van der Poel ugyanis hatalmas küzdelem árán elég gyors időt tekert, hogy megőrizze azt, annak ellenére, hogy időfutamban korábban szinte sohasem villogott.

Végeredmény, 5. szakasz (Changé–Laval Espace Mayenne, 27,2 km, egyéni időfutam): Tadej Pogačar 32:00 perc, Stefan Küng +19, Jonas Vingegaard +27, Wout van Aert +30, Mathieu van der Poel +31 mp stb. Az összetett állása: Van der Poel 16:51:41 óra, Pogačar +8, Van Aert +30, Julian Alaphilippe +48 mp, Alekszej Lucenko +1:21 perc stb.