2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Képbe kerül

Azt, hogy valamely tényező szerephez jut valamiben, gyakran a képbe kerül valami kifejezéssel közlik a mai beszélők: Ha viszont túl messzire mennek, és a rendőrség is képbe kerül, nekem kell közbeavatkoznom. – Újra képbe kerül a pasizás/csajozás kérdése, mi több, kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben dj-ként talán nehezebb is az ismerkedés. – A kapacitásnövelés mellett a technológia fejlesztése is képbe kerül. – Ez az a pont, ahol a Continental a képbe kerül. – Itt azonban, Szeged érintésével képbe kerül a minapi hír, amely újfent megerősíti, hogy Szegedről Szabadka irányába felújítják a vasútvonalat... –  Nekem két taktikám van, ha képbe kerül a hiszti. – Egy idő után képbe kerül az életkor faktor, de ez nála még nem történt meg. – Képbe kerül az építészet. – Egy utasokkal együtt eltűnt titokzatos földalatti szerelvény valóságalapja is képbe kerül. – A csalánfőzelék újra képbe kerül. – És ez az a pont, ahol a fizetőeszköz kérdése is a képbe kerül. – A padlizsán, mint alkotóelem, ismét képbe kerül. – Már a hordó is képbe kerül édes tónusú fűszereivel. – És ahol a mesterséges intelligencia a képbe kerül, az az egyetemi együttműködésben folyó legújabb fejlesztésük. – Itt is képbe kerül a Szent Imréről szóló költői elbeszélés. – Ha viszont banki hitel is képbe kerül, egyáltalán nem vagyunk könnyű helyzetben!

Ha személyt kap szerepet valamiben, a képbe kerül valaki kifejezéssel élnek a beszélők: Egy korrupt, helyettes rendőrfelügyelő is képbe kerül. – Képbe kerül egy másik lány, Kanzaki Nanami is. – Azt is mondta, hogy az argentin is képbe kerül az amerikai utam kapcsán.  – Jane nagy áttörést ér el a karrierjében, de mindez túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, főként, amikor Rogelio is képbe kerül. – Aztán van, hogy képbe kerül egy-egy legendás modell.

A képbe kerül valaki szókapcsolat eredetileg az angol get the picture (’kapd meg a képet’) mintáját követi (jelentése ’érti már a helyzetet’) Ennek megfelelően a kellő tájékozottság elérése jut kifejezésre: Szabadság után mindig eltart egy ideig, amíg képbe kerül az ember, és „beépül a többiek közé”. – Egy videóban egy vagy több pozíció is bemutatásra kerülhet, így a néző képbe kerül az adott munkaterületről. – A Richard Jewell balladája azt ígéri, mindenki ismerni fogja a címbe foglalt nevet, s egyúttal képbe kerül a szerencsétlen férfi kálváriáját illetően... – Ha külföldre készül, nem árt, ha képbe kerül! – Sietve képbe kerül azzal, hogy hogyan kerülje el a kolerát és a szúnyogok által terjesztett trópusi betegségeket. – A komplex téma segítségével Ön nagyon gyorsan „képbe kerül".