2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szerbiában is kimutatták a Delta-variánst

Milanko Šekler szerint az elnevezések helyett fontosabb lenne az immunizációra összpontosítani

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy két szerbiai állampolgár szervezetéből mutatták ki a koronavírus indiai variánsát, azaz a Delta-variánst. A közlemény szerint fiatalabb személyekről van szó, akik nemrégiben külföldről tértek vissza, mindkettőjük állapota stabil. A minisztérium arra is kitért, hogy az említettek nem vették fel a védőoltást. Mint hozzátették, a vírus szekvenálását a pozitív koronavírustesztekből a Kraljevói Állatorvosi Intézet laboratóriumában végezték el.
A Kurir összeállítása szerint Tanja Jovanović virológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja azt mondta, az egyik férfi Oroszországból érkezett haza június 26-án. Mint hozzátette, megtörténhet, hogy az említett variáns már korábban körforgásba került Szerbiában, de csak most sikerült bizonyítani a jelenlétét.

„A BEOLTOTTAK BIZTONSÁGBAN VANNAK"
Milanko Šekler mikrobiológus és immunológus, az említett kraljevói intézmény munkatársa a minisztérium közleményének a közzétételét megelőzően az SZRTV-nek nyilatkozva sokadszorra kifejtette: nem kellene pánikba esni a delta variáns miatt, még annak a ténynek az ismeretében sem, hogy gyorsabban terjed, hiszen úgy tűnik, nem generál súlyosabb tüneteket. A védőoltással immunizáltak biztonságban vannak, eddig minden arra utal, hogy náluk nem alakulnak ki súlyos tünetek, ám a be nem oltottakért aggódik, jegyezte meg.
Šekler ismét rámutatott arra, hogy habár a legtöbben úgy viselkednek, mintha jelenleg semmilyen korlátozás nem lenne hatályban, például a maszkviselésre és a fizikai távolság betartására vonatkozó előírás továbbra is hatályos. Az már más kérdés, hogy ezeket a szabályokat jelenleg szinte sehol nem tartatják be, tette hozzá, rámutatva: „Nem az a lényeg, hogy a napi esetszám 70, 150, vagy 300, hanem az, hogy a vírus továbbra is körforgásban van."
Šekler azt is megismételte, hogy a szerbiai átoltottsági arány túl alacsony, szerinte az államvezetésnek az eddigiekhez képest hatékonyabb kampánnyal kellene megszólítania a polgárokat. Mint hozzátette, elsősorban a munkaaktív korosztályt kellene megcélozni, egyrészről azért, mert körükben is rendkívül alacsony az átoltottsági arány, másrészről pedig azért, mert éppen ők az első számú vírushordozók.

AZ ŐSZINTESÉG MINDIG ELŐRELÉPÉS
Reagálva Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Covid–19 következtében jegyzett, vagy az azzal összefüggésbe hozható halálesetek újravizsgálásával megbízott munkacsoport tevékenységével kapcsolatos első beszámolójára, Zoran Radovanović epidemiológus a Nova.rs portálnak nyilatkozva örvendetesnek minősítette, hogy a miniszter hajlandó volt őszinte lenni. Az egészségügyi tárca vezetője elismerte, hogy a Covid–19 következtében, illetve azzal összefüggésben, a hivatalosnál háromszor többen hunytak el, tette hozzá.
Lončar szerdán közölte, hogy az első eredmények értelmében 2020-ban 10 356 halálesetet lehet összefüggésbe hozni a Coviddal. A miniszter elmondása szerint boncolás nélkül nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mindannyian a Covid–19 következtében hunytak el. Olyan személyekről van szó, akiknél kialakultak a Covid–19 tünetei, vagy haláluk előtt fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, emelte ki a miniszter. A tavaly december 31-ei járványjelentés szerint addig hivatalosan 3211 személy hunyt el a Covid–19 következtében.
– A miniszter beszámolója hatalmas előrelépés a járvánnyal kapcsolatos tények feltárásának irányába. Emlékeztetnék, hogy az eddig hivatalosan elhunytak fele idén január óta hunyt el. Ezt, valamint a miniszter által közzétett adatokat figyelembe véve feltételezhetjük, hogy a járvány kezdete óta nagyjából 20 ezren hunytak el a Covid–19 következtében. Ez nagyjából összhangban van a többlethalálozási mutatóval is, amelyik az elmúlt 17 hónapban 27 500 volt. Ebből 5–7 ezer személy valószínűleg más okokból kifolyólag hunyt el, például azért, mert az egészségügyi rendszer a járványra összpontosított. A miniszter megtette, amit kellett, már csak az a kérdés, hogy az államvezetés mikor tesz tanúbizonyságot hasonló jellegű őszinteségről, illetve mikor indokolja meg az elhunytak számával való manipulációt. Megtörténhet, hogy amennyiben a polgárok számára már áprilisban és tavaly nyáron ismeretesek lettek volna a tényleges mutatók, másképpen viselkedtek volna – vélekedett Zoran Radovanović.

Senki nem hunyt el

A csütörtöki járványjelentés szerint 8025 tesztet végeztek el, ebből 81 volt pozitív (1%). Hivatalosan a vizsgált egy napban egyetlen Covid-páciens sem hunyt el, erre az elmúlt 9 hónapban nem volt példa. A kórházakban 291 Covid-pácienst kezelnek, 13-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 10 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 3-at.