2024. április 25., csütörtök

Be vannak oltva és mégsem utazhatnak az EU-ba?

Az Európai Unió digitális oltási útlevele a mai naptól került használatba, amely dokumentum az unión belüli utazást hivatott megkönnyíteni. Az igazolást csak azok a polgárok kaphatják meg, akik az unióban elfogadott négy védőoltás valamelyikével oltották be magukat – írja a B92 hírportál.

A rendeletet India és az Afrikai Unió is kritizálta, ugyanis Indiában az AstraZeneca Covishield nevezetű oltását alkalmazzák, amelyet az unió nem ismert el. Az Afrikai Unió is a kontinensről érkező polgárok diszkriminációjának problémájára mutatott rá.

Az unión kívül élő bármely polgár, aki a Covishield-védőoltást vette fel, beléphet az EU területére, mivel a tagországok bármelyik védőoltást elfogadhatják, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elfogadott.

Létezik egy olyan lehetőség is, mely szerint a harmadik országokból érkező emberek is beléphetnek az unió területére, amennyiben bizonyítják, hogy megfelelő védőoltással lettek beoltva, amelyet a tagországok erre vonatkozó szabályzataiban találhatnak meg – mondta Christian Wigand, az Európai Bizottság tagja.

Az Ázsiából, Dél-Amerikából, vagy Afrikából érkező embereknek nem szükséges az unió digitális oltási útlevelével rendelkezniük, csupán be kell mutatniuk a hazájukban kiadott oltási igazolást, mely szerint a célországban elismert védőoltással vannak beoltva.

Az Európai Bizottság is elismerte, hogy a szabályok nehezen értelmezhetőek és hogy ezeken javítaniuk kell. Ezért három európai biztos minden tagország kormányának üzenetet küldött, hogy a lehető legegyszerűbb beutazási szabályozásokat fogadják el, és minél kevesebb legyen a kivétel.