2024. április 24., szerda

Mától érvényben az uniós vakcinaútlevél

Tizenkét hónapra szól, és megkönnyíti az utazást

Nyomtatott és elektronikus formában is használható mától az EU-ban a tagállamok közti utazást megkönnyítő európai védettségi igazolvány. Bár a dokumentum mindegyik tagországban érvényes, egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket a Brüsszelben engedélyezett készítménnyel oltottak be. A jogosultaknak nem kötelező kiváltaniuk, ám aki beszerzi, számos gyakorlati előnyhöz jut a segítségével.

Fontos változás lépett életbe mától az EU-ban: bevezették a védettségi igazolványt, amelyet korábban sokan vakcinaútlevélként vagy digitális zöld tanúsítványként is emlegettek. Az internetről is letölthető igazolás minden EU-tagországban érvényes, és elsősorban a közösségen belüli utazás megkönnyítését szolgálja, illetve a járványügyi korlátozások alóli mentességet biztosítja az Unió egész területén.

Azok juthatnak hozzá, akiket már beoltottak a koronavírus ellen. Persze nem akármelyikkel. Az igazolványt ugyanis egyelőre csak azok kaphatják meg, akik az uniós gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett, illetve elfogadott vakcina mellett döntöttek. Ezek közé tartozik az Astra Zeneca, a Johnson&Johnson, a PfizerBioNTech és a Moderna oltóanyaga. Az EMA részéről jóváhagyott szerek minden tagországban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az orosz Szputnyik V, vagy a kínai Sinopharm vakcinával beoltottak sehova sem utazhatnak. (Az utóbbi védőoltást az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is engedélyezte, ezért több uniós országban is elfogadják.) A tagállamok ugyanis dönthetnek úgy is, hogy a Brüsszelnek megfelelő készítmények mellett a területükre való belépéshez elfogadnak más vakcinákról szóló igazolást is.

Mindazok, akiket nem az EU-ban oltottak be, hazájukban kérhetik a vakcina elismerését és természetesen az uniós igazolást is, ám csak abban az esetben, ha az alkalmazott szer szerepel az EMA engedélyezési listáján.

A QR-kódot tartalmazó, angol és a tagországok hivatalos nyelvén kiadott igazolás elérhető hagyományos (nyomtatott) és elektronikus formában egyaránt. Nem számít útiokmánynak, vagyis nem helyettesítheti az útlevelet, sem az EU-országok felkereséséhez szükséges egyéb hivatalos dokumentumnak, így személyi igazolványként sem használható. Lényegében a birtoklójára vonatkozó személyes adatokat tartalmaz. Kiegészítve a koronavírussal kapcsolatos információkkal (például azzal, hogy az illető átesett-e már a betegségen, negatív-e a tesztje vagy mikor és milyen típusú védőoltást kapott), az igazolás kibocsátásának dátumával és az azonosítási kóddal. Az adatokat a vendéglátó ország illetékes hatósága leolvashatja, ám nem tárolhatja azokat.

Az igazolvány elsősorban egészségügyi tanúsítványként hasznosítható és a tagországok közötti szabad mozgást könnyíti meg, ám kiváltani és a határon bemutatni nem kötelező, mivel nem előfeltétele az utazásnak. Nélküle is útra kelhet bárki, csakhogy ebben az esetben teljesítenie kell a fogadó ország egészségügyi szabályzatában foglaltakat, vagyis karanténba kell vonulnia és/vagy el kell végeznie a megfelelő tesztet.

A vakcinaútlevél az EU egész területén elfogadott és 12 hónapig érvényes. Ha azonban a WHO a világjárványt megszűntnek nyilvánítja, használata akár már aznap felfüggeszthető. Szükség esetén, azaz, ha kiújul a járvány, pedig újra aktiválható.