2024. április 24., szerda

A fővárosból látni Szerémséget és Bánátot is

A Belgrád-torony elérte a 168 méteres magasságot, hamarosan beköltözhet a St. Regis luxusszálloda

Befejeződtek a munkálatok a Belgrád Víziváros projektum központi épületének számító torony szerkezetén. Tegnap a munkálatok ezen szakaszának végét szimbolikusan jelezve Aleksandar Vučić államfő, a projektumot vezető Eagel Hills és a vállalat igazgatója, Mohamed Alabbar kiöntötte a fedőlapnak számító betont a Belgrád-tornyon. Vagyis az épület elérte a legmagasabb pontját.
A Belgrád-torony a maga 168 méterével, vagyis 42 szintjével, valamint 47 ezer négyzetméter belterületével az Avala-torony mellett az ország, illetve Európa ezen részének legmagasabb épületének számít. Éppen ezért a 41. emeleten kilátót terveznek, ahonnan az egész fővárost meg lehet majd csodálni. A korábbi bejelentések szerint ebben az épületben kap helyet a St. Regis Hotel. A szálloda a 2. emelettől a 10. emeletik kínálja majd a szobákat, azzal hogy az első emelten medence, edzőterem és wellness, valamint konferenciatermek várják a látogatókat, míg a tervek szerint a földszinten alakítanak ki egy báltermet. Összesen 190 szobát kínál majd a szálloda, ám a 14. szinttől a 39. szintig apartmanok várják az érdeklődőket, mintegy 220 luxuslakást kínálnak azoknak, akik Belgrádba érkezésük után itt kívánnak megszállni. A szobák és apartmanok a városra, illetve a Száva folyóra néznek majd. A 40. emelten pedig étterem várja majd a látogatókat.
Mivel a megszálló vendégek kényelmét és igényeit szeretnék kielégíteni, a tornyot összekötik majd a szomszédságban levő bevásárlóközponttal. A Nyugat-Balkán legnagyobb bevásárlóközpontjának számító Belgrád Galéria a legnagyobb világmárkákkal is ki tudja majd szolgálni a kényesebb igényű látogatókat.

A belgrádi vásártér és a Branko-híd között elterülő Belgrád Víziváros projektum a Belgrádi Szövetkezet épületének felújításával kezdődött 2014-ben, ebben az épületben mutatták be a projektum látványtervét, majd a Száva partján az építkezés 2015-ben kezdődött meg. Ma már – 6 évvel a bontó, majd építő munkálatok kezdetétől – teljesen átformálták a terület látványképét, hiszen felszedték a síneket, a vasútállomás múzeum lett, hamarosan átköltözik a buszpályaudvar is, ugyanakkor számos lakótömb épült fel, utak épültek, sétálók, vendéglátóipari létesítmények, sportpályák, játszóterek... és 2016-ban (szintén Aleksandar Vučić, akkor kormányfői minősítésben és Muhamed Alabbar) elhelyezték a Belgrád-torony alapkövét is.
Tegnap az államfő a szerkezeti munkálatok bejezésén kiemelte, különleges napra ébredtek, hiszen egy nagy álom a megvalósulásához érkeztek. A korábbi tervek valósággá váltak. Kiemelte, a főváros egykor legpiszkosabb és legelhagyatottabb része a társadalmi és kulturális élet központjává lesz.
– Sokan nem vették komolyan, a projektumot támadásra, kritizálásra és politikai poénszerzésre használták ki. Ma azonban a koszfészket épületek váltották fel – emelte ki Vučić. Szavai szerint nincs is szebb látvány attól, hogy a Száva-part tele van sétálókkal. Elmondta, azonban, hogy a kilátás a toronyból nem csak ezért szép, mert belátni az egész várost, hanem azért is, mert Szerémség, Bánát és Šumadija is látható.
Kiemelte, a Belgrád Víziváros projektumban 900 család talált otthonra, ám még mindig 2200 munkással folyik az építkezés, vagyis ez vitathatatlanul a legnagyobb építőhelynek számít Délkelet-Európában.